4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü’nde kara mayını sorununa dikkat çekmek isteyen eylemciler Galatasaray Lisesi önünde eylem yaptı.
Basın açıklaması yapan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi sözcüsü Muteber Öğreten dünyada her gün 12 kişinin, Türkiye’de her üç günde bir kişinin mayın sebebiyle yaralandığını ya da öldüğünü söyledi.
"Hala 36 ülke Mayın Yasaklama Anlaşması'na karşı direniyor. Hala, dört ülke, mayın üretmeye ve altı ülkedeki Devlet Dışı Silahlı Gruplar mayın kullanmaya devam ediyor.
“Hala, tarıma elverişli büyük topraklar ve antik kentler milyonlarca mayının istilası altında bulunuyor.“Mayın Yasaklama Anlaşması'na Taraf olan ülkeler, yükümlülüklerini Anlaşma'da belirtilen tarihlerde yerine getirmek yerine ek süreler istiyor.
"Bu ülkelerden birisi olan Türkiye mayın temizliğini 2014'e kadar gerçekleştiremeyeceği için bu yıl uzatma talebinde bulunacak. Türkiye nüfusuna göre her 75 kişiye; mayınlı illerin nüfusuna göre ise her 10 kişiye bir mayın düşen Türkiye'de, mayınlar ve savaş artığı patlayıcılar temizlenmedikçe de acılar ve kayıplar sona ermeyecek.
“Barış sürecinin başladığı bu günlerde, mayın ve savaş artığı patlayıcıların temizliği için kaybedecek, değil yıllar, tek bir günümüz bile yok! Mayınlar, 'barışı tanımayan' silahlardır. Eller tetiklerden çekilse, barış ilan edilse bile, onlar kurbanını beklemeye devam ederler. Çünkü onları harekete geçiren kurbanın bizzat kendisidir.”
Öğreten, hükümetin derhal mayın temizliği, mayınlı alanların işaretlenmesi, başta çocuk ve siviller olmak üzere mayın risk eğitimi verilmesi ve kurbanların yeniden topluma kazandırılması çalışmalarını başlatması gerektiğini söyledi.
"4 Nisan'da Bacağını Ödünç Ver"
4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü için “Bacağını Ödünç Ver” kampanyası yürütülüyor. Bu kampanya kapsamında bacaklar sıvanarak kara mayınlarının sebep olduğu sakatlık ve ölümlere dikkat çekiliyor. bianet de geçtiğimiz yıl kampanyaya destek vererek paçalarını sıvamıştı.
Bu kampanyaya Mayınsız Bir Türkiye Girşimi, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İstanbul Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD), MAZLUMDER, Sosyal Demokrasi Vakfı, Greenpeace Akdeniz ve Türkiye Sakatlar Derneği destek veriyor.
Kara mayını sorunu
Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası'nın hazırladığı Monitör Kara Mayınları 2012 Raporu’na göre:
* Kara mayınları ilk kez 1862'de Amerika’daki içsavaşta kullanıldı. 1960’lara kadar kullanımı kontrollü olan kara mayınları, toprağa gömülmesi gerekmeyen ve çevreye yayılan mayın tipiyle birlikte kara mayınlarının kaydı ya da hartası tutulamıyor.
* 1992’de altı sivil toplum kuruluşunun girişimiyle Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası başlatıldı bu kampanyaya yüzün üzerinde ülkeden katılım oldu.
* Ottawa Sözleşmesi olarak bilinen Mayın Yasaklama Anlaşması’na taraf olan devlet sayısı 161. Anlaşmaya taraf olmayan 35 devletin arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya da bulunuyor.
* Ottawa Anlaşması’na göre ülkeler stoklarında bulunan mayınları dört yıl içinde imha etmek, ülkelerindeki mayınlı arazileri on yıl içinde temizlemek zorundalar.
* Türkiye Mayın Yasağı Anlaşması’na 25 Eylül 2003’te katıldı ve 1 Mart 2004’te taraf devlet oldu. 2011’de stoklarda bulunan 3 milyon mayının imhası tamamlandı. 2011 sonu itibariyle toprağa döşeli mayın sayısı 977 bin 163.
* Ardahan, Batman, Diyarbakır, Doğubeyazıt, Gaziantep, Hakkari, İskenderun, Kağızman, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van’da mayın olduğu biliniyor. (EA)