* Fotoğraf: Eğitim-Sen
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), uzaktan eğitime dair raporunu açıkladı.
Raporda öğretmen ve öğrencilerin yaşadığı sorunlara dair tespitler ile çözüme önerileri yer alıyor.
- NOT: Türkiye’de COVID-19 pandemisinin resmi olarak ilk kez tanımlanmasının üzerinden bir yıl iki ay (Mart 2020-Mayıs 2021) geçti. Bu zaman dilimindeki üçüncü okul dönemi tamamlanmak üzere. OECD’nin son raporuna göre, Türkiye 2020 yılında iş günü itibariyle okulları en uzun süre kapatan ilk dört ülke arasında.
Eğitimden kopan öğrenciler
Raporda, 4 milyon öğrencinin eğitime erişemediği ifade edildi:
“Pandeminin ilk aylarında uzaktan eğitimden kopan çocukların sayısı 6 milyon civarındayken MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün son açıklamasına göre, 21 Eylül 2020 - 30 Nisan 2021 tarihleri arasında ancak 12 milyon 805 bin öğrenci EBA’yı etkin biçimde kullandı. Zorunlu eğitime kayıtlı öğrenci sayısı yaklaşık 18 milyondur. Bu veriden özel okul öğrencileri çıkarıldığında, 4 milyona yakın çocuk ve gencin ne uzaktan eğitimde ne de yüz yüze eğitimde olduğunu kolayca tahmin edebiliriz.”
Çevrimiçi derslere katılım
Raporda görüşülen öğretmenlerin yüzde 44’ü öğrencilerin çevrimiçi derslere katılım oranının yüzde 20’nin altında olduğunu ifade etti.
Öğretmenlerin yüzde 44’üne göre öğretmenler ekranı açtığında, örneğin 40 öğrencisinden sadece 8’ini görüyor, kalan 32’sinin ise uzaktan eğitime dâhil olmadığını ve önemli bir kısmının eğitimden koptuğunu ifade ediyor.
Çevrimiçi derslerdeki sorunlar
Öğretmenlerin görüşlerine göre çevrimiçi derslerde öğrencilerin karşılaştığı en temel sorunlar şöyle:
* Öğrenciler yetersiz internet ve gerekli cihazlara sahip olmamaları nedeniyle derslere katılamıyorlar.
* Öğrenciler uzaktan eğitime katılım konusunda güdülenme eksikliği yaşıyorlar.
* Uzaktan eğitimde öğrenciler yeterince öğrenemiyor.
* Uzun süre evde kalmalarının bir sonucu olarak öğrenciler iletişim ve etkileşim eksikliği nedeniyle duygusal sorunlar yaşıyorlar.
* Öğrencilerde internet bağımlılığı oluşuyor.
* Öğrenciler evde kalma zamanlarında fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle sorunlar yaşıyorlar.
Öğretmenlerin aşılanma durumu
Rapordaki bilgilere göre, 3 bin 743 öğretmen arasında iki doz aşı olduğunu belirten öğretmenlerin oranı sadece yüzde 15.
Birinci doz aşıyı olup ikincisini bekleyen öğretmenlerin oranı yüzde 29, henüz aşı olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 56’dır.
Raporda, “Bu bulgu, Bakanlığın yakında açıkladığı öğretmenlerin yüzde 40’nın aşılanma hedefi karşısında öğretmenlerin yaklaşık yüzde 60’nın aşılı olmaması olgusunu doğrular niteliktedir” tespiti yer aldı.
Talepler
Rapordaki çözüm önerileri şöyle:
* Asıl olan yüz yüze eğitimdir, bulaş riskinin yükseldiği acil durumlarda “acil uzaktan eğitim”e başvurulabilir.
* Öğretmenler, MEB’den yüz yüze eğitim için daha etkin çaba göstermesini, ancak salgının etkisinin çok yükseldiği zamanlarda ‘acil uzaktan eğitim’ için de gerekli önlemler almasını bekliyor.
* Eğitimde bütçe olanakları asıl olarak yüz yüze eğitime yönlendirilmeli.
* Salgının bulaş hızının arttığı dönemlerde uzaktan eğitime katılamayan dört milyon civarındaki nüfusunun belirlenerek uzaktan eğitimleri için evlerde eğitim teknolojisi alt yapısının koşulları oluşturulmalı.
* Ayrım gözetmeksizin tüm çocukların ve gençlerin eğitim hakkına erişimi için katılımcı ve demokratik bir süreç izlenerek emek ve meslek örgütlerinin, veli derneklerinin dahil olduğu geniş katılımlı toplantılar düzenlenmeli.
* Okullarda yeni öğretmen atamaları ve derslik inşası ile öğretmen başına düşen öğrenci sayıları azaltılarak yaşanmakta olan katılım ve etkileşim sorunu giderilmeli.
* Hem öğrenciler hem de öğretmenler internet olanağı açısından desteklenmeli, gerekli teknolojik donanım gereksinmeleri sağlanmalı.
* Öğretmenler için kılavuz kitaplar ve öğretim materyalleri (basılı ve dijital) hazırlanmalı ve öğretmenler gerektiğinde çevrimiçi eğitimlerle teknoloji kullanımı yönünden desteklenmeli.
* Öğrencilerin önemli bir kısmının kaybettiği üç dönemi telafi edecek eğitim önlemleri alınmalı. (AS)