* Fotoğraf: AA.
Üniversite ve Bakanlığın birlikte yürüttüğü proje 6 yıldır devam ediyordu ve projenin amacı, arı hastalıklarına çözüm bulmaktı.
Projenin yürütüldüğü Şarköy ilçesinde bulunan arı kovanlarında yaklaşık 4 milyon arının hepsi ölürken, arıcılık piyasasında "önemli ırk" olarak görülen bazı arılar da çalındı. Çalınan arılar arasında koloninin sürekliliğini sağlayan ve koloniyi yöneten kraliçe arılar da var.
NKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necati Muz olayı şöyle anlattı:
"Burada sadece bir hırsızlık yapılmadı. Bizim yıllardır biriktirdiğimiz genetik ırklar, projenin verileri de çalınmış oldu. Peteklere zarar verildiği için arılar ölmüş, bazıları kaçmış, genetik materyal olan kovanlardan ana arılar çalınmış."
Proje kapsamında Trakya'nın farklı köylerinden genetik olarak "üstün" addedilen arılar toplanmış, 6 yıl boyunca da o arılar üzerine çalışılmıştı.
Projede arıların bazı hastalıklarını tedavi etmenin yanı sıra, insan sağlığında kullanılan arı ürünlerinin kalıntısız ve daha iyi bir kalitede üretilmesi de amaçlanıyordu.
"Hayvanlar aleminde varlıkları ile insanlığın hayatını kolaylaştıran ve zenginleştiren arıların yardımımıza ihtiyacı var," diyen Greenpeace'in arılarla ilgili 10 maddelik bilgi kitapçığında yer alan bilgiler şöyle: 1. Biz yokken arılar vardı 7. Birbirlerini nasıl mı ayırt ediyorlar? |
İzleme Önerisi
Hem En İyi Uluslararası Film hem de En İyi Belgesel kategorilerinde Oscar adayı olan ilk film unvanına sahip Bal Ülkesi, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel arıcılık yöntemlerinin Hatice isimli bir kadın tarafından ayakta tutulma çabasını anlatıyor. Yönetmen: Amara Kotevska - Ljubomir Stefanov Meryem Uzerli ve Feyyaz Duman'ın başrolünde yer aldığı filmde, nesilden nesile arıcılıkla uğraşan genç bir kadının geleneklerini sürdürmek üzere Türkiye'ye dönüşü anlatılıyor. Arıcılığın merkezi olan köye modern yönetmenler getiren Ayşe ile geleneksel arıcılar arasında çatışmalar yaşanır. |
Okuma Önerisi
Arıları incelemeye başladıktan sonra tam bir arı sevdalısına dönüşen doğabilimci Thor Hanson, bizi zengin ve büyüleyici bir mikrokozmosa davet ediyor: Arılar nasıl ortaya çıkıp farklılaştı? Çiçeklerle birlikte nasıl evrim geçirdiler? İnsanın evriminde nasıl bir rol oynadılar? Arıların azalması insanlar ve dünya ekosistemi için ne anlama geliyor? Arısız bir dünya neye benzer? |
(TY)