Fotoğraf: phonehouse.es sitesinden alınmıştır
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, (TELKODER) Elektronik Haberleşmede Aile Giderleri Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin haberleşme gideri yıllık 3 bin 225 TL iken, bu rakamın 655 TL’sini devlete ödenen vergiler oluşturuyor.
2018'de 2 bin 878 TL
TELKODER tarafından her yılın sonunda yapılan bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir aile, haberleşme hizmetleri için, vergiler dahil ayda ortalama 268,83 TL harcıyor. Bu rakam yılda 3 bin 225 TL’ye ulaşıyor. 2018 yılında yapılan araştırmada ise 4 kişilik bir ailenin haberleşme giderleri yaklaşık 2 bin 878 TL, devlete ödenen vergi de 584 TL olmuştu.
Telefon gideri
(Grafik: AA)
Araştırmaya göre sabit telefona vergiler dahil aylık ortalama 38,23 TL ödeniyor. Araştırmada, 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemelerinin ise vergiler dahil 42,4 TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Sabit internet bağlantısı için ise aylık ortalama vergiler dahil 60,9 TL ödeniyor. Bu giderlerin hepsinden yüzde 18 KDV’nin yanı sıra, sabit ve mobil haberleşme hizmetleri ve sabit ve mobil internet hizmetleri için yüzde 7,5 Özel İletişim Vergisi devlete aktarılıyor.
Evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir aile, haberleşme gideri için devlete aylık 54,61 TL vergi ödüyor. Bu rakam yılda yaklaşık 655 TL’yi buluyor.
"Özel İletişim Vergisi'nin büyük bir sorun"
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, şunları söyledi: "2019 yılında Adil Kullanım Kotası’nın (AKN) kaldırılmasıyla internet fiyatlarına yapılan zamlar dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda giderlerdeki internet payının ve vergisinin artacağı öngörülüyor.
Bu durumun 2020 yılı haberleşme giderlerinde de artışlara neden olacak gibi görünüyor. 1999 Gölcük depremiyle hayatımıza geçici olarak giren Özel İletişim Vergisi’nin 20 yıldır alınması büyük bir sorun teşkil ediyor.
Son iki yıl içinde telefon değiştirenlerin oranı yüzde 64’ten yüzde 58’e düştü. Bu düşüş, ithal telefonlar üzerindeki fiyat baskısının yeni telefon alma isteğini etkilediğini gösteriyor." (RT)