İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği (İKSV) 4. İstanbul Tasarım Bienali 22 Eylül’de kapılarını açtı.
Bienal, Okullar Okulu başlığıyla, 4 Kasım’a kadar altı farklı mekanda her yaş grubundan ziyaretçilerini ağırlıyor.
Jan Boelen küratörlüğünde düzenlenen Bienal, öğrenmeyle ve tasarımla ilişkiyi sorgulayan pek çok proje ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Bienal, Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul olmak üzere Beyoğlu’nda yer alan altı farklı mekana yayılıyor. Sergilerin yanı sıra birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak bu mekanlar Bienal'de tasarımla etkileşim halindeki alanlardan birine odaklanan ayrı bir okula dönüşüyor.
Bienal kapsamında genç bienal izleyicilerine yönelik özel etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Bunların arasında çocuk kitabı, çocuklar ve gençler için öğrenme programı, bebekli sabahlar gibi etkinlikler var.
“Uzun, Kocaman Çok!”
Yekta Kopan’ın yazdığı ve Burcu Ural Kopan’la birlikte tasarladığı, illüstrasyonları Ada Tuncer tarafından hazırlanan “Uzun, Kocaman Çok!” adlı kitap, oyunlar ve hikayelerle spagetti yapımı üzerinden çocukları tasarım ve ölçü birimleriyle tanıştırıyor.
Bernard Van Leer Vakfı’nın katkılarıyla yayımlanan kitap, kat kat açılarak hem okunabilen hem de çeşitli oyunlar ve aktiviteler sunuyor.
Konusunu bu sene bienalin altı mekanından biri olan Pera Müzesi’nde yer alan Ölçekler Okulu’ndan alıyor.
Günlük hayatta kullanılan, ölçüleri, standartları ve normları sorgulayan Ölçekler Okulu’ndan yola çıkarak hazırlanan kitapta çocuklar, domates soslu spagetti tarifiyle başlayarak oyunlar oynamaya ve uzaklık ve miktar bildiren kavramlar üzerine düşünmeye davet ediliyor.
Ayıca kitapta yer alan sözlükle birlikte çocuklar, küratör, bienal, tasarım gibi kavramlarla tanışıyor ve bir yandan bienali gezerken, bir yandan pek çok yeni şey keşfediyor, öğreniyor ve eğleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Feyza Çorapçı’nın akademik danışman olarak destek verdiği kitabın bilim danışmanlığını Can Gürses üstleniyor.
Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanan kitap Uzun, Kocaman Çok!, tüm bienal mekanlarından ve anlaşmalı kitabevlerinden, ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Kitaba aralarında Homer Kitabevi, Kaktüs Çocuk, Yalvaç Abi Kitabevi, Happy Nest, Tırtıl Kids Kitabevleri, Aliza Kitabevi, Babun Çocuk Kitapçısı (Bodrum), Masalinka Çocuk Kitabevi (Denizli) ve Tayfa Kitap Evi’nin (Sinop) bulunduğu kitabevlerinden ulaşmak mümkün.
Kitap serisi “Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı” ile başladı
Festival ve bianallere çocuk kitapları 2017 yılında başladı.
İKSV ve Bernard van Leer Vakfı, 2017 yılında 15. İstanbul Bienali kapsamında yayınlanan Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı çocuk kitabı ile başlayan çalışmalarını uzun soluklu bir işbirliğine dönüştürerek, 2019 yılının sonuna kadar devam edecek Kültür-Sanat ve Erken Çocukluk projesini hayata geçiriyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nin danışmanlığında yürütülen projeyle, kültür-sanat alanında erken çocukluk gelişimine dair farkındalığı ve bilgi düzeyini arttırmak, 0-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik kültür-sanat içeriklerini ve erişim imkanlarını geliştirmek ve bu alanda örnek teşkil edecek yaklaşım, içerik, program ve yöntem önerileri sunmak amaçlanıyor.
Proje kapsamında, 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin yanı sıra 2019 yılında İKSV tarafından düzenlenecek 47. İstanbul Müzik Festivali, 26. İstanbul Caz Festivali, 16. İstanbul Bienali ve 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ücretsiz olarak dağıtılacak çocuk kitapları yayımlanacak.
“Bebekli sabahlar”
Bienal kapsamında Bernard van Leer Vakfı desteğiyle çocuk kitabına ek olarak bu yıl ilk kez ebeveynler ve bakım verenleri 0-12 aylık bebekleriyle birlikte Okullar Okulu’nu deneyimlemeye çağıran İstanbul Tasarım Bienali’nde Bebekli Sabahlar turları da düzenleniyor.
Bienal süresince her cuma, Arter’de saat 10.00-11.00 arası ücretsiz olarak gerçekleştirilecek turlara katılım için http://rezervasyon.iksv.org/ adresinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
Çocuklar ve gençler için öğrenme programı
Genç ziyaretçiler, VitrA sponsorluğunda düzenlenen Bienal ve Pera Öğrenme Programları ekiplerinin hazırladığı bir programla da bienalin birer parçası oluyor. Farklı yaş gruplarına özel programıyla bienal ziyaretçileri, Ölçekler Okulu’nda yer alacak değişik ölçü birimleri ve normlar üzerine sorular sorup tartışmalar yürütme ve kendi tasarımlarını üretme imkânı yakalıyor.
Bienal kapsamındaki Öğrenme Programı, Hollanda’nın Genç Kültür programı tarafından destekleniyor. Pera Öğrenme programlarına rezervasyon ve bilgi için https://www.peramuzesi.org.tr/Egitim-Gruplari/Guncel adresini takip edebilirsiniz. (BK)