Çanakkale'de ilk kez
Nigar Karacık, merkezde kadına çocuğa ve aileye yönelik pek çok proje ve program yürütüldüğünü söylüyor:
"Çalışmanın başından bu yana 4 bini aşkın aileyle birlikte çalıştık. Şu anda sorunların farkında olan ve çözüm için bir araya gelebilen gruplar ve aileler oluşmuştur. İlimizde kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, kadınların yasal haklarının neler olduğunun ve kadınların cinselliğinin tartışıldığı gruplar, toplantılar ilk kez Toplum Merkezi ile gerçekleşti. Böylece il düzeyinde kadınların yaşadıkları sorunların tartışılması için zemin hazırlandı.
Kadınların güvenle başvurabileceği bir birim olduğu ve özellikle kadına yönelik şiddet konusunda yapılabilecek şeyler olduğu hissettirildi. Kadına ulaşıldığı zaman aileye de daha kolay ulaşabiliyoruz, kadına yapılan her türlü destek aileye ve en önemlisi çocuğa mutlaka yansıyor."
Çocuklardan yaşlılara
Nigar Karacık, iki yıl araştırma ve bölgeyi tanımaya yönelik çalışmaların ardından, Yaşlı Dayanışma Grubu, Yaşlıdan Yaşlıya Destek Projesi, Ev Kadınlarını Destekleme Projesi, Suçlu Çocukların Yeniden Sosyalizasyonu Projesi, Aile İçi Etkileşimi Güçlendirme Projesi, Anne Çocuk Eğitim Projesi, Ana-Baba Okulları, Kadının İnsan Hakları başlıklı çalışmalar yaptıklarını belirtiyor.
Eğitimden örgütlenmeye
Karacık özellikle Kadının İnsan Hakları eğitimlerinin kadınların değişiminde çok önemli rol oynadığını söylüyor:
"Tüm bu çalışmalar içinde Kadının İnsan Hakları Projesi özellikle merkezimizdeki kadın çalışmalarında daha cesaretli adımlar atmamıza ve kadınların yaşadıkları cinsiyet ayrımcılığının farkına varmalarını sağlamada bizim için önemli bir kaynak olmuştur.Grup çalışmasına katılan kadınlar artık hakları konusunda bilinçlenmiş, toplumda kadın erkek ayrımcılığını körükleyen unsurlar üzerinde tartışmış, kendi bedenini, duygularını tanımaya başlamış ve kadın olarak yaşanan ayrımcılığı ortadan kaldırmak amacı ile örgütlenmişlerdir." (FK/BB)