Eğitim Sen İstanbul Şubeleri'nin bu yıl uygulanmaya başlanan ve 4+4+4 adıyla bilinen eğitim sistemini değerlendiren raporunda eğitimin tam bir yapboz tahtası haline geldiği vurgulandı.
4+4+4 hakkındaki uyarılara aldırmadan hayata geçirilen sistemin birçok soruna yol açtığı anlatılırken, okullar açıldıktan sonra gelinen noktada "karmaşa ve kaosun düşünülenden çok daha üst boyutta olduğu" belirtildi.
Yine mağdur olacaklar
İstanbul'da 4+4+4 yasasına uygun dönüşümün henüz yüzde 25'ini gerçekleştiği, önümüzdeki yıl bunun hızla tamamlanacağı, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde yapılan çalışmaların sürdüğü, gelecek yıl da birçok okulun dönüştürüleceği bilgisi yetkililere dayanarak bildirildi.
"Bu demek ki, yeniden dönüştürülecek okullardaki herkes yeniden mağdur edilecek, yine birçok insanın hayatı ve düzeni bozulacak. Dönüştürme işi tam bir yapboz tahtası haline gelmiştir."
Ayrımcılık
4+4+4'ün öğretmenler arasında ayrımcılığa yol açması da bir örnekle dile getirildi.
"Aynı bahçe içinde hatta aynı binada imam hatip ortaokulunda çalışan bir öğretmene 18 hizmet puanı verilirken, ilkokulda çalışan bir öğretmene 12 hizmet puanı verilmektedir.
"Ulaşımı, fiziki olanakları vb koşulları birebir aynı olan bir okulda iki öğretmenden birini diğerinden daha üstün kılma çabasını imam hatipleri muteber okul haline getirme projesinin bir parçası olarak görmek gerekir."
Karın tokluğuna...
26 bin sınıf öğretmeni normunu eritmek için yapılan alan değişikliklerinden sonra pek çok okulun öğretmen bulmakta zorlandığı, derslerin ücretli öğretmenlerle yürütüldüğü de belirtildi.
"Yüz binlerce öğretmen atama beklerken, bu arkadaşlarımız neredeyse asgari ücretin altında bir maaşla köle gibi karın tokluğuna çalıştırılmaktadır."
Yemek yediren öğretmen
Eğitim Sen'in çalışmasında anasınıflarında çocukların ve öğretmenlerin çok zorlandığı tespiti de yer aldı.
"Özbakım becerilerini yerine getiremeyen çocuklar var öğretmenler çocuklara yemek yedirmek zorunda kalıyor ve yetişemiyor."
Okullarda çocuklar yaş grubuna göre ayrılmadığı için aralarında yaklaşık bir buçuk yaş fark olan çocukların aynı sınıflarda olmasının yarattığı karmaşaya da değinildi.
"60 ile 81 aylık çocukları aynı anda 1. sınıfa başlamaları nedeniyle ilkokul 1. sınıf ders programlarında büyük aksaklıklar meydana gelmiştir.
"Aynı okul içinde dahi bazı sınıflarda hala çizgi çalışmasına devam edilirken bazılarında harflere geçilmiştir."
Kopyala/yapıştır kitaplar
Eğitim Sen'e göre bu yıl hazırlanan 1. sınıf öğrenci çalışma kitabının uygulanabilirliği bulunmuyor.
" Soyut konuların olduğu, alelacele, bir yerlerden kopyala yapıştır şekilde hazırlandığı öğretmenler tarafından ifade edilmektedir. Örneğin rakamları öğretmiyor ama saati söylemesini istiyor. Kimi etkinliklerin örüntülerini anlamakta öğretmenler bile zorluk çekiyor."
Öğrenciler uyuyor
Yeni sistemle birlikte ders saatlerinin arttırılmasının öğrencileri yorduğu da rapordaki tespitlerden biri.
"İmam hatiplerde ders saati 40 saat olması nedeniyle 5. sınıf öğrencilerinin özellikle son derslerde uyuduğu görülmektedir. Normal ortaokullarda 30 saat, 36 saate yükseltilmiştir. Bu ders yükü öğrencilerin başarılarını olumsuz etkilemektedir."
Okul fobisi
Rapora göre, birinci sınıflarda rehberlik araştırma merkezlerine gelen öğrenci sayısında geçtiğimiz yıllara oranla üç kata ulaşan artış var.
"Okul fobisi, psikomotor gelişim geriliğinin getirdiği güçlüklerle erken yorulma, okuldan sıkılma, anne babaya yapışma, dikkati toplamadan güçlük gibi sorunlar yaygınlaşmıştır."
Din dersi baskısı
Raporda çeşitli örnekler verilerek vurgulanan diğer noktalar şöyle:
* Türbanla derse giren öğretmen sayısı her geçen gün artmaktadır.
* Birçok okulda öğrencilerin derslere türbanla girdiği de tarafımızdan tespit edilmiştir.
* Seçmeli ders olarak din dersini seçmeyenlere yönelik baskı gözleniyor. Dini dersleri seçmeyen öğrenciler bu dersler esnasında zorla sınıfta tutuluyor.
* Bazı dönüştürülen binalarda üç okul bir arada eğitim öğretim görüyor. Bu durum okullarda karmaşa yaratıyor. (YY)