İstanbul’da Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2017 yılı boyunca 348'inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının, adli makamlara kanuna uygun şekilde bildirilmediği ortaya çıktı.
OdaTV’den Barış Terkoğlu’nun haberine göre İstanbul Valisi Vasip Şahin 59 doktor hakkında soruşturma izni verdi.
Ocak 2018'de İstanbul Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beş ayda 115 kız çocuğunun hamile olduğu saptanmış; bu gebeliklerin polise bildirilmediğini saptayıp savcılığa şikayette bulunan hastane görevlisi hakkında ise soruşturma başlatılmıştı.
“348 gebelik”
OdaTV, 2017 yılında 18 yaş altı gebeliğini teşhis ve tedavi ettikleri çocuk gebeleri bildirim yükümlülüğüne rağmen bildirmeyerek sağlık meslek mensuplarının suçu bildirmemesi fiilini işlediklerine dair şikayete dair Valilik kararını yayınladı.
Karara göre “2017 yılında 392 gebe çocuk kaydı yapıldı, bunlardan 348’i gebeydi. 42’sinin gebeliği kesinleştirilemedi”.
Gebelik teşhisinde bulunulan “348 çocuktan biri 13 yaşında, 14’ü 14, 36’sı 15, 95’i 16, 203’ü 17 yaşındaydı”.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
"Bu hastalardan 159 adedinin adli vaka bildirimi yapıldığı yönünde HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) kayıtlarında tarih görülmesine karşılık tutanak ya da herhangi bir bildirim formu düzenlenerek yazılı bildirimin bulunmadığının anlaşıldığı, bu 18 yaş altı gebe çocuklardan sadece sadece cinsel istismar tespitli 17 hasta ile, hastane polisine telefonla bildirildiği, polis noktası kayıt defterinde 9 hastanın küçük yaşta doğum bildirimi kaydına rastlandığı..."
“50 çocuktan 49’u Suriyeli”
Valilik ayrıca hasta kayıtlarının Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı’na değil il Tıp Uzmanları, Çocuk Hastalık Uzmanları ve İç Hastalıkları Uzmanları alanlarına yapıldığına dikkat çekti.
16 yaş altındaki 50 gebe çocuktan 49’unun Suriyeli olduğu belirtildi:
“16 yaş altı 50 gebe çocuktan sadece 21'i için bildirimde bulunulduğuna ilişkin tarih kaydı bulunduğu, bu çocuklardan 49'unun Suriyeli birinin Türkiye vatandaşı olduğu görüldü."
Valilik, 20 Haziran 2018 tarihli kararında ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi” başlıklı 280. Madde uyarınca soruşturma izni verilmesine karar verdi.
Denetçi raporu
Haberde, şikayetin ardından hazırlanan denetçi raporunda uzman doktorların kendilerini; "hasta yoğunluğu, özellikle Suriyeli hastalarla iletişim sorunları, hastalara kaydın uzman doktorlar adına açılmış olmasına rağmen asistanların bakması" gibi gerekçelerle savunduğu aktarıldı.
OdaTV’nin ulaştığı Başhekim Ahmet Yaser Müslümanoğlu hastanede yaşanmakta olan olayı teyid ederken, müfettiş incelemesi yapıldığını ancak sonuca dair evrakların henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Müslümanoğlu, Odatv'nin gündeme getirdiği Valilik kararı kendilerine ulaştıktan sonra değerlendirme yapabileceğini söyledi. (BK)