15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralarında Grup Yorum üyesi Seçkin Aydoğan’ın da bulunduğu beş sanığın yargılandığı davada Savcı İsmail Işık mütalaasını açıkladı.
Aydoğan, tutuklu sanıklar Cemray Baş ve Melis Ciddioğlu ile başka davadan tutuklu olan Eser Morsümbül ve tutuksuz sanıklar Hazal Kaya ve Gürkan Türkoğlu için 10 yıldan 39,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Savcı Işık, sanıkların, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314/2. maddesi uyarınca “örgüt üyeliğinden”, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2. maddesi uyarınca “örgüt propagandasından” cezalandırılmalarını istedi.
Sanıkların, 13 Aralık 2011’de Güzeltepe Mahallesi’nde yola barikat kurarak trafiği engelledikleri, polise taş attıkları ve polisten kaçtıkları, “slogan atarak örgütsel tavır sergiledikleri” iddia edildi.
Adli Tıp tespit edemedi
Dünkü beşinci duruşmada, mütalaanın ardından avukatlar tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Mahkemeye sunulan Adli Tıp Raporu’nda da eylemde çekilen fotoğraflardan sanıklarla ilgili istenen kimlik tespitinin tamamlandığı, sanıklardan Baş, Aydoğan ve Ciddioğlu’yla ilgili tespit yapılamadığı belirtildi.
Adli Tıp raporunda, üç sanık hakkında medyadaki fotoğraflar ve Emniyet Müdürlüğü’ndeki fotoğraflar üzerinden yapılmaya çalışılan kimlik tespitinde, “karar vermek için yetersizdir” sonucu çıktı. Avukatlar, müvekkillerinin eylemde olup olmadığının bile kanıtlanamadığını söyledi.
Sanıklardan Aydoğan, söz alıp savunma yapmak istedi ancak Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, ara karar için ara vereceğini söyledi ve savunma yapılmasına izin vermedi.
Hakim Alçık, salonun boşaltılması talimatı verdi. Sanıkların savunma yapmakta ve salonda kalmakta ısrar etmesi üzerine jandarmanın dört sanığı zorla duruşma salonundan çıkardığı tutanaklara da yansıdı.
Sanık avukatları Evrim Deniz Karatana, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten ve Aycan Çiçek, ara karar öncesi mahkeme verdikleri dilekçede, müvekkillerinin savunma hakkının engellendiğini, mahkemenin savunma için izin vermesini talep etti. Ayrıca, sanıklara şiddet uygulayan jandarmalar hakkında da işlem yapılması istendi.
Ali Alçık: “Tüm taleplerin reddine…”
Alçık, tüm talepleri reddederek ara kararı açıkladı. Avukatlara esas hakkında savunma için süre tanındı ve dava 16 Mayıs’a bırakıldı.
Hakim Ali Alçık, Silivri'deki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) basın davasının 12 Eylül 2012’de görülen duruşmasında da gazeteci sanıkların savunmalarını bile dinlemeden tüm talepleri reddetmiş, duruşmayı yarıda kesmişti.
Hakim Alçık, KCK basın davasının 12 Kasım 2012’deki duruşmasında da sanıkların savunmaları dinlenmemiş, sanıklar, avukatlar ve gazeteciler salonu terk etmişti. İddianame boş salona okunmuştu. (AS)