Pakistan'ın Lahor kentinde çocuklar çöp topluyor.
Fotoğraf: © UNICEF/UNI86236/Ramoneda
UNICEF ve Dünya Bankası Grubu’nun yaptığı analize göre çocukların aşırı yoksulluk içinde yaşama olasılığı yetişkinlere göre iki kat daha fazla.
Aşırı Yoksulluğa Son: Çocuklara Odaklanma başlıklı çalışmada, bugün küresel ölçekte yaklaşık 385 milyon çocuğun aşırı yoksulluk içinde yaşamını sürdürdüğü belirtiliyor.
2013’te gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların yüzde 19,5’i kişi başına ortalama günlük gelirin 1,90 dolar ya da daha altında olduğu ailelerde yaşıyordu. Yetişkinler söz konusu olduğunda ise bu oran yüzde 9,2 olarak kaydedilmişti.
Analizde yer alan bulgulara göre, 2013 yılında dünyada yarısı 18 yaşından küçükler olmak üzere 767 milyon insan günde 1,90 dolardan az kazanarak yaşamını sürdürmekteydi.
TIKLAYIN – BETAM: TÜRKİYE'DE 4,6 MİLYON ÇOCUK YOKSULLUK İÇİNDE
Küçük çocuklar daha fazla risk altında
UNICEF’in duyurduğu analizde çocukların araştırma konusu olan nüfus içinde üçte bir paya sahipken aşırı yoksulların yarısını oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
“Yaşları küçük olan çocuklarda risk daha da büyüktür: Gelişmekte olan ülkelerde beş yaşından küçük çocukların beşte birinden fazlası aşırı yoksul ailelerde yaşamaktadır.”
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake yoksulluğun sonuçlarının çocukları daha fazla etkilediğini vurguladı.
“Bu açıdan çocuklar en kötü durumdakilerden de daha kötü durumdadır; çünkü küçük yaşlardaki çocukların yaşadıkları yoksunluklar beden ve zihinlerinin gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir.
“Sahra Güneyi Afrika’daki çocukların yarısının, genel olarak gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların da beşte birinin aşarı yoksulluk içinde yaşıyor olmaları şok edici bir gerçekliktir. Bu durum yalnızca çocukların kendilerinin değil yaşadıkları toplumların geleceğini de karartmaktadır.”
Yoksulluk en çok çocukları etkiliyor
Yeni analizin bulguları, Dünya Bankası Grubu’nun temel araştırması olan Yoksulluk ve Paylaşılan Refah 2016: Eşitsizliğe Karşı Mücadele raporunun yayınlanmasından hemen sonra açıklandı.
Raporda yer alan bilgilerin bazıları şöyle...
* Sahra Güneyi Afrika hem aşırı yoksulluk içindeki çocuk oranlarının yüksekliği (yüzde 50’nin biraz altında) hem de dünyadaki en yoksul çocuklar içindeki payı (yüzde 50’nin biraz üzerinde) açısından en önde geliyor.
* En yüksek ikinci pay ise Güney Asya’ya ait (yüzde 36). Esasen aşırı yoksul durumdaki çocukların yüzde 30 kadarı tek başına Hindistan’da bulunuyor.
* Aşırı yoksulluk içindeki her beş çocuktan dördü kırsal kesimde yaşamaktadır.
* Daha yüksek gelir eşiklerine çıkıldığında da yoksulluğun çocukları orantısız bir biçimde daha da fazla etkilediği görülüyor.
Çağrı
UNICEF ve Dünya Bankası Grubu önlem alınmasını isteyerek hükümetlere yaptığı çağrıda şu noktaları vurguladı.
*Çocuk yoksulluğunun ulusal ve bölgesel düzeylerde rutin olarak ölçülmesi ve aşırı yoksulluğa 2030 yılına kadar son verilmesine yönelik çabaların bir parçası olarak, yoksullukla mücadele ulusal planlarında çocuklara odaklanılması.
*Çocukları yoksulluğun etkilerinden koruyacak beslenme, sağlık, eğitim ve diğer hizmetlere ulaşılmasında yoksul ailelere doğrudan yardımcı olan nakit transferi programları da dâhil olmak üzere, çocuklara duyarlı sosyal koruma sistemlerinin güçlendirilmesi ve çocukların yoksulluk döngüsünü kendi yaşamlarında kırma fırsatlarının artırılması.
*En yoksul konumdaki çocuklara yarar sağlayan, ayrıca kuraklık, salgın hastalık ya da ekonomik istikrarsızlık gibi olumsuzluklar sonucunda insanların yoksulluğa düşmelerine neden olan koşulların oluşmasını engelleyen, eğitim, sağlık, temiz su, sanitasyon ve altyapı gibi alanlardaki yatırımlara öncelik tanınması.
*Politika kararlarının, ekonomik büyümenin en yoksul durumdaki çocuklara yarar sağlayacak sonuçlar verecek şekilde alınması.
Türkiye
Ekim 2014'te yayınlanan 12. Innocenti Raporu’na göre, Türkiye’deki çocukların yüzde 30’u yoksulluk içinde bulunuyor.
2012 rakamları üç çocuktan birinin hâlâ yoksulluk içinde yaşadığını ve dört gençten birinin örgün eğitime devam etmediğini, çalışmadığını veya herhangi bir mesleki eğitime kayıtlı olmadığını gösteriyordu. (YY)