38. İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerinden Türkiye sinemasının en yeni yapımlarına, klasiklerden yeni keşiflere, özel gösterimler ve festival sohbetleriyle Nisan ayında geliyor.
Festival, bu yıl, 5-16 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Festivale başvurular başladı
Türkiye sinema endüstrisinin kalbi de İstanbul Film Festivali’nde atacak. Festivalin ortak yapım, eğitim ve networking platformu Köprüde Buluşmalar, 11-12 Nisan’da festival kapsamında yapılacak.
38. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye Sineması bölümündeki filmler Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında izleyicilerle buluşacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festivalin başvuru süreci de başladı.
Festivale başvurmak için TIKLAYIN
Sadece internet üzerinden yapılacak başvurular için son başvuru tarihi 25 Ocak 2019.
Festivalde geçen yıl verilen ödüller şöyle:
* En İyi Yönetmen - Yol Kenarı - Tayfun Pirselimoğlu
* Jüri Özel Ödülü - Kelebekler - Tolga Karaçelik
* En İyi Kadın Oyuncu - Sofra Sırları - Demet Evgar
* En İyi Erkek Oyuncu – Kelebekler, Yol Kenarı - Tolga Tekin, Tansu Biçer
* En İyi Senaryo - Sofra Sırları - Ümit Ünal
* En İyi Görüntü Yönetmeni - Kaçış - Florent Herry
* En İyi Kurgu - Sofra Sırları - Osman Bayraktaroğlu
* En İyi Özgün Müzik – Güvercin - Canset Özge Can
Filmlerden bazılarının fragmanları da şöyle:
İKSV hakkında
Kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumu olan İKSV, 1973 yılından bu yana İstanbul’un kültür sanat yaşamını zenginleştiren çalışmalar yürütüyor. Düzenli olarak İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz festivalleri, İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Leyla Gencer Şan Yarışması ve Filmekimi’ni düzenleyen, yıl boyunca özel etkinlikler gerçekleştiren vakıf, Nejat Eczacıbaşı Binası’nda yer alan Salon İKSV’de de farklı disiplinlerdeki etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Venedik Bienali’nde dönüşümlü olarak Uluslararası Mimarlık ve Sanat Sergilerindeki Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstlenen İKSV, kültür politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla araştırmalar yürütüyor ve raporlar hazırlıyor.
Vakıf ayrıca festivallerinde sunduğu ödüller, verdiği eser siparişleri, yer aldığı yerel ve uluslararası ortak yapımlar ve Fransa’daki Cité International des Arts sanatçı atölyesinde yürüttüğü misafir sanatçı programının yanı sıra her yıl sunduğu Aydın Gün Teşvik Ödülü ve Talât Sait Halman Çeviri Ödülü ile güncel kültür sanat üretimini de destekliyor.
İstanbul Film Festivali hakkında
Uluslararası İstanbul Film Festivali Türkiye'de sinemanın gelişimini destekleyerek, nitelikli filmlerin ticari dağıtımını teşvik etmek ve Türk sinemasının uluslararası düzeyde tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla yola çıkan Uluslararası İstanbul Film Festivali, ilk kez 1982 yazında, Uluslararası İstanbul Festivali kapsamında, "Sanatlar ve Sinema" temalı altı filmin gösterildiği bir "film haftası" olarak gerçekleşti.
Etkinliğin "Uluslararası İstanbul Sinema Günleri" adı altında Uluslararası İstanbul Festivali süresince devam ettiği 1983 yılında, bir ay boyunca sinemaseverlere 36 yabancı film sunuldu.
Film gösterilerinin izleyicilerden gördüğü ilgi üzerine, İstanbul Festivali'nden ayrı bir dönemde bağımsız bir etkinlik olarak gerçekleşmeye başlayan Sinema Günleri'nde 1984 yılında 17 ülkeden 44 film gösterildi.
1985'te etkinlik programında ilk kez, biri uluslararası diğeri ulusal olmak üzere iki yarışmalı bölüm yer aldı. Uluslararası yarışma bölümünde "sanat ve sanatçı" temasını işleyen filmler uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilmeye ve en iyi filmin yönetmenine "Altın Lale" ödülü verilmeye başlandı. Ulusal yarışma bölümünde ise, bir ulusal jüri, katılan Türk filmlerini değerlendirerek o yılın en iyi yapıtına "Eczacıbaşı Vakfı Yılın En İyi Türk Filmi" ödülünü vermeye başladı.
1989 yılı başında, FIAPF (Uluslararası Film Yapımcıları Dernekleri Federasyonu) tarafından "özel konulu, yarışmalı festival" kategorisinde tanınarak dünyanın en önemli festivalleri arasına giren Sinema Günleri, bu gelişmeyle birlikte adını "Uluslararası İstanbul Film Festivali" olarak değiştirdi. (EMK)