Toplantıya katılan cemiyet başkanları, görüşmeler sonrasında 37 gazeteciler Cemiyeti'nce benimsenen görüşleri bir bildirge ile kamuoyuna açıkladılar.
Deklarasyonda, "Gazetecilerin içinde bulunduğu koşullar dikkate alınarak yerel medyada, bildirgesinin benimsenmesi, uygulanması ve yaşama geçirilmesinin sağlanması birinci görev olarak kabul edilmiştir" denildi.
"Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesinde kabul edildiği gibi, herkes bilgi edinme, haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahiptir" cümlesiyle başlayan bildirgede, bu hakkın kullanılması için basın ve yayın özgürlüğünün temel insan haklarından olduğunun kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.
"TCK yürürlüğe girmeden gözden geçirilsin"
İfade özgürlüğünün temel hak ve özgürlüklerin omurgası olduğunu vurgulanan bildirgede, gazetecinin basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanan kişi olduğu da belirtilerek, Meclisten geçen yasaların "gazetecilik görevini engelleyecek, zorlaştıracak ve sınırlandıracak nitelikte olmasının kaygı verici" olduğu ifade edildi.
26 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe giren yeni 5187 sayılı Basın Kanunu'nun, ifade özgürlüğünü engelleyen bazı maddeleri dışında; haber kaynağı ve benzeri güvenceleri nedeniyle demokrasi adına umut verici olduğu belirtildi.
Buna karşılık gazeteciler, 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu'nun bu yasal kazanımların geri aldığını, gazetecilerin haber yazmalarını, yayınlamalarını, yorum ve eleştirilerini yaymalarını sınırlandırdığını, herkesin ifade özgürlüğü önünde yasal engeller yarattığını açıkladılar.
Gazeteciler, bildirge ile, "Gazetecilerin her an mahkeme önünde yargılanmasına neden olabilecek yeni Türk Ceza Kanunundaki ifade özgürlüğüne aykırı bu düzenlemelerin, kanun yürürlüğe girmeden önce gözden geçirilerek değiştirilmesi zorunludur" çağrısı yaptılar.
Bildirgede gazetecilerin 212 sayılı yasayla değişik 5953 sayılı Basın İş Yasası hükümlerine uygun olarak çalıştırılmaları, yerel medyanın İlan sorununa çözüm bulunması da istendi.
İmzacı Cemiyetler
Bildirge, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Artvin Gazeteciler Cemiyeti, Aydın Gazeteciler Cemiyeti, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Beyşehir Gazeteciler Cemiyeti, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, Düzce Gazeteciler Cemiyeti, Edirne Gazeteciler Cemiyeti, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği, Karaelmas Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti, Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti, Karadeniz Ereğli Gazeteciler Derneği, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, Manisa Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti, Muğla Gazeteciler Cemiyeti, Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti, Turgutlu Gazeteciler Cemiyeti, Ağrı Gazeteciler Cemiyeti, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Bolu Gazeteciler Cemiyeti, Çankırı Gazeteciler Cemiyeti, Çorum Gazeteciler Cemiyeti, Elazığ Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Karabük Gazeteciler Cemiyeti, Karaman Gazeteciler Cemiyeti, Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Niğde Gazeteciler Cemiyeti, Rize Gazeteciler Cemiyeti, Sivas Gazeteciler Cemiyeti, Van Gazeteciler Cemiyeti, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti'nin imzasını taşıyor. (EÖ/BB)