2 Temmuz tarihine kadar sürecek olan festivale, 700'ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçı katılıyor. Festivalin bu yılki programında, barok dönemden Rus ve Alman romantiklerine ve 20. yüzyıla kadar uzanan geniş bir yelpaze bulunuyor. Programda, 5 orkestra, 5 oda orkestrası konseri, 9 oda müziği dinletisi, 8 resital, 2 geleneksel müzik konseri ve 2 dans gösterisi var.
"Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün verileceği açılış töreninde, 2003 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın sürekli orkestrası olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından da bir konser verilecek.
"Yaşam Boyu Başarı Ödülü", bu yıl, opera dünyasının "La Diva Turca"sı Devlet Sanatçısı Leyla Gencer 'e veriliyor. Opera sahnelerinde çağdaşı sanatçılardan çok farklı bir yol izleyen, yaklaşık 50 yıldır opera dünyasında bulunan Gencer, son dönemde La Scala akademisinde genç sanatçılar yetiştirmeyi sürdürüyor.
Merakla beklenen eserler
33.Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne bu yıl Aya İrini Müzesi, Darphane-i Âmire Binaları, Bulgar Kilisesi, Atatürk Kültür Merkezi, Yıldız Sarayı Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Salonu ev sahipliği yapacak.
Günümüzün en önemli şan sanatçılarından biri olarak kabul edilen Anne Sofie von Otter, dünyanın en saygın ve aranan şeflerinden biri olan Valery Gergiev, ney üstadı Kudsi Erguner ile bir performansa imza atacak olan çağdaş dansın en büyük isimlerinden Carolyn Carlson, tüm dünyada genç kemancıların ilahı sayılan Joshua Bell ve "Külkedisi"yle Monte Carlo Balesi, müzikseverlerin merakla beklediği etkinlikler arasında.
Bu yıl festival, arya ve lied sevenler için de bir ayrıcalık yapıyor. Kraliçe Elisabeth Yarışması'nda dereceye giren sanatçıları "Ödüllü Sesler" adlı konser dizisinde, başlangıcından bu yana Siemens Opera Yarışması'nda ödül alan sanatçıları ise "Dorukta Bir Gece" adlı konserle yeniden sahneye davet ediyor.
Festivalde yarın gece
St. Petersburg Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdiği bir televizyon programı sonrası eleştirmenlerce döneminin en olağanüstü piyanistlerinden biri olarak adlandırılan Kenneth Hamilton, bir kez daha Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne geliyor.
Unutulmuş yapıtların dedektifi olarak adlandırılan usta piyanist Kenneth Hamilton, yarın akşam (salı) saat 20:00'de Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Salonu 'nda bir resital gerçekleştiriyor. Busoni'nin düzenlemesi ile Bach 'ın "Keman için Re Minör Partita'sından Re minör Şakon, Liszt 'in düzenlemesi ile Gounod 'nun Faust'undan Vals ve Mendelssohn 'un Düğün Marşı, Rachmaninov 'un düzenlemesi ile Tchaikovsky 'nin Ninni'si sanatçının programındaki eserlerden bazıları.
Unutulmuş yapıtların peşinde Hamilton
Dünyanın birçok yerinde resitaller ve solo konserler veren İskoç piyanist Kenneth Hamilton, 19. yüzyıl Romantik müziğine ve özellikle Liszt'in gün ışığına çıkmamış piyano eserlerine olan yakınlığı ile bu konuda çok değerli araştırmaların yapılmasına aracı oldu. Uluslararası yayın yapan televizyon ve radyolarda program yapan Hamilton, BBC'de de sürekli konser ve seminerler düzenliyor.
Oxford Üniversitesi'nde Liszt'in piyano müziği üzerine yaptığı doktora ile Romantik dönem repertuarının gün ışığına çıkmamış yapıtlarına olan ilgisini artıran Hamilton, Liszt'in yayımlanmamış parçalarının bir kısmını (bazılarını kendi tamamlayarak) ilk kez seslendirilişini gerçekleştirdi. Halen Birmingham Üniversitesi 'nde piyano eğitimi veren Hamilton'un 2003 yılında, 31. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Yıldız Sarayı'nda verdiği konseri İstanbullu müzikseverler tarafında büyük ilgi görmüştü. (AD/TK)
Festivalin ayrıntılı programı ve ayrıntılar için: www.iksv.org/muzik