Çizim: Murat Başol
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) avukatların yargılandığı davada, 18 avukata toplam 156 yıl, 3 ay hapis cezası verildi.
Yargılanan avukatlar Selçuk Kozağaçlı’ya 13 yıl, Barkın Timtik’e 20 yıl, 6 ay ve Oya Aslan’a da 16 yıl 6 ay hapis cezasına ve tutukluluklarının devamına hükmedildi.
TIKLAYIN - ÇHD davasında karar: Beraat ve tahliye yok
Karara ilişkin açıklama yapan 31 baro, yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesini ve adil yargılanma güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesini talep etti.
“Bir an önce tahliye edilmeliler”
Baroların "Savunmayı savunmaya devam edeceğiz" başlıklı açıklamasında, davadaki ihlallere dikkat çekildi:
“2017 yılından beri meslektaşlarımızın tutuklu olduğu yargılama sürecinde tanıkların doğrudan dinlenilmesi ve tanıklara doğrudan soru sorulması, dijital delillerin bağımsız ve tarafsız bilirkişilerce incelenmesi ve doğal hakim ilkesi gibi bir ceza yargılamasında adil yargılanmanın sağlanması için olmazsa olmaz temel güvenceler ihlal edilmiştir.
14 Eylül 2018 tarihinde 17 meslektaşımızın tahliye edildikten birkaç saat sonra dosyaya bakmayan başka bir heyet tarafından tekrar tutuklanmasının ve bugüne kadar tutuklu yargılanmalarının hukuken bir izahı bulunmamaktadır.
Yargısal süreçlerin tüm aşamalarında hak ihlallerine maruz kalan toplumun her kesiminden yurttaşlar gibi meslektaşlarımız da, mahkemelerin etki altında bırakıldığı bir ortamda yargılandı, usul hukukunun uygulanmadığı mahkemelerde hüküm giydi ve avukatlara pek çoğu mesleki faaliyet gereği gerçekleştirdikleri fiiller nedeniyle çok ciddi cezalar verildi.
Savunmanın varlık sebebi; yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunması, hakikatin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunması ve adil yargılanmanın sağlanmasıdır. Ancak savunma; savunma faaliyetleri nedeniyle hiçbir dönemde bugün olduğu kadar yargılamalara konu edilmemiş ve susturulmaya çalışılmamıştır.
Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak adil yargılamanın tüm ilkeleri uygulanmadan gerçekleştirilen bir yargılama sonucunda adil ve toplum vicdanında kabul görecek bir karar verilemeyeceğine inanıyoruz.
“Bu noktada yaşanılan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için öncellikle dosya kapsamında tutuklu yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesinin ve adil yargılanma ilkesinin tüm güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesinin hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Açıklamada imzası olan barolar: Adana Barosu - Adıyaman Barosu - Ağrı Barosu - Antalya Barosu - Artvin Barosu - Balıkesir Barosu - Batman Barosu - Bingöl Barosu - Bitlis Barosu - Bursa Barosu - Çanakkale Barosu - Diyarbakır Barosu - Gaziantep Barosu - Hakkari Barosu - Hatay Barosu - İstanbul Barosu - İzmir Barosu - Kocaeli Barosu - Kars Barosu - Kayseri Barosu - Mardin Barosu - Mersin Barosu - Muğla Barosu - Muş Barosu - Ordu Barosu - Siirt Barosu - Şanlıurfa Barosu - Şırnak Barosu - Tekirdağ Barosu - Tunceli Barosu - Van Barosu.
TIKLAYIN – Tanık: Polis ifade alırken hamile ablamla tehdit etti
TIKLAYIN - “Ramazan Akyürek, DVD ile CD’yi değiştirdi, sahte delil üretti”
TIKLAYIN - Ebru Timtik’ten Yargıtay’a “kadrolu tanık” itirazı
TIKLAYIN - Kadrolu tanık: Suikast emrini Ebru Timtik değil, polis verdi
TIKLAYIN - “Kadrolu tanık”: Psikolojim bozuk, beyanlarımı dikkate almayın
TIKLAYIN - ÇHD davasında mahkemeye soru: Deliller dosyada yok, nerede?
TIKLAYIN - "Varolmayan delille" avukatlara 159 yıl ceza
TIKLAYIN - 3 dakikada “yaratılan” dijital delillerde 167 gün “kayıp”
TIKLAYIN - Emniyet, Kadrolu Tanığın İfadesini Doğrulamadı: Bahsettiği Görüntü Bizde Yok
TIKLAYIN - “10 Yaşında Muhbirliğe Başladım”
(AS)