Tasarının 306. maddesinin 2. bendi, "Temel millî yararlara karşı yabancı kuruluşlar için faaliyet gösteren ve bundan çıkar sağlayan gazeteciler için 4,5 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 15 bin güne kadar adli para cezası" öngörüyor.
"Tasarı bu haliyle geçerse bu basın özgürlüğüne indirilmiş büyük bir darbe olur" diyen Los Angeles Times gazetesi muhabiri Amberin Zaman, geçmişte yaşanan karalama kampanyalarına atıf yaparak, bunun gazetecilerin "casusluk" vb gerekçelerle yargılanmalarının yolunu açmasından endişe ediyor.
İspanya Haber Ajansı muhabiri ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Doğan Tılıç, ise zina tartışmaları nedeniyle tasarıdaki ifade ve basın özgürlüğüne darbe indiren bu maddeye benzer düzenlemelerin yeterince tartışılmadığını savundu.
Zaman : İfadenin tartışmasız bir ihlali
"Yabancı bir gazeteci olarak beni fevkalade endişelendiren bir durum" diyen gazeteci Amberin Zaman, Türkiye'de geçmişte yabancı gazetecilerin sık şekilde hedef haline getirildiğini hatırlattı.
Gazeteci, "Bir takım yabancı istihbarat kuruluşları adına çalıştığımız sürekli ima edildi, halen de edilebilir" diye konuştu.
Bunun özelikle de basın üzerinden yürütülen karalama kampanyaları şeklinde cereyan ettiğini ifade eden gazeteci, "yeni yasa ışığında bunlar ihbar kabul edilip biz acaba yargılanabilir miyiz sorusunu akla geliyor" sözleriyle endişesini dile getirdi.
Gazeteci, ifade özgürlüğünü tartışmasız şekilde kısıtladığını savunduğu maddenin değiştirilmesini istedi.
Tılıç : Muğlak kavramlardan biri
ÇGD Başkanı Tılıç ise, bu maddeyi Basın Kanunu'nun 3. maddesinde sıralanan "ulusal güvenlik", "devlet sırrı", "milli menfaat" gibi basın özgürlüğüne zarar veren muğlak kavramların bir uzantısı olarak değerlendirdi.
"Basın Kanunu'nda hapis cezasını kaldıran mantığa ters bunun gibi maddeler, Ceza Kanunu tasarısında var" diye konuşan Tılıç, "zina ile vakit kaybederken böyle maddelere tepki göstermeyi ihmal ettik, bunları tartışmadık" dedi.
Tasarıda 306. madde :
(1) Temel millî yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için yarar sağlayan vatandaşa, üç yıldan on yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilir. Yarar sağlayan veya vaat eden kişi hakkında da aynı cezaya hükmolunur.
(2) Fiilin savaş sırasında işlenmiş ya da yararın basın ve yayın yoluyla propaganda yapmak için verilmiş veya vaat edilmiş olması hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Temel millî yararlar deyiminden; bağımsızlık, toprak bütünlüğü, millî güvenlik ve cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel nitelikleri anlaşılır.
Gerekçe :
"Bu fıkraya göre, basın ve yayın yoluyla propaganda yapmak üzere para veya yarar veya vaat kabul edilmiş ise ceza artırılacaktır: Para, yarar veya vaat kabulü suretiyle bugün Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesi veya bu konuda Türkiye aleyhine bir çözüm yolunun kabulü için veya sırf Türkiye'ye zarar vermek maksadıyla, tarihsel gerçeklere aykırı olarak, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Ermenilerin soykırıma uğradıklarının basın ve yayın yoluyla propagandasının yapılması gibi." (EÖ/YS)