İki ayrı dava ile ilgili kararını açıklayan mahkeme, derginin iki sayısında cumhuriyetin iki kez, hükümetin ise bir kez aşağılandığına karar verdi. Üç kez 301. maddeyi uygulayan mahkeme, sonuçta cezaları 9 bin YTL'ye çevirdi.
Sanık olarak yargılanan Özer, duruşmaya katılmazken avukatı Özcan Kılıç, derginin sahibi ve yazı işleri müdürü olarak Özer'in hukuka aykırı bir eylemi bulunmadığını savunarak, ifade özgürlüğü çerçevesinde yazıldığını ifade ettiği yazının beraat etmesi gerektiğini söyledi.
Faşizm eleştirisinden Özer'e 3 bin YTL ceza
Derginin Ekim 2003 tarihli 71. sayısında yayımlanan "80 Yıl Türkiye Cumhuriyeti, 80 Yıl Faşizm" başlıklı bir yazıda cumhuriyetin; Kasım 2003 tarihli 72. sayısında "Irak'ta İşgal Ortaklığına Hayır" başlıklı yazıda ise hem Cumhuriyetin hem de Hükümetin aşağılandığına karar verildi.
Yazılarda eleştiri sınırlarının aşıldığını açıklayan Mahkeme Başkanı Sevim Efendiler, Özer'in duruşmadaki tutum ve davranışlarını lehe yorumlayarak toplam 18 aylık hapis cezasını 15 aya indirdi.
Mahkeme, verilen kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezasını, Özer'in kişiliği ve suçun işleniş özelliğine göre Ceza Kanunu'nun 50/a ve 52/2 maddeleri uyarınca 450 günden 9 bin YTL'ye dönüştürdü.
Dergi okuru Akay da iki kez mahkum oldu
Derginin okuru Erkan Akay da, "Türklüğü ve Cumhuriyeti aşağıladığı" iddiasıyla 14 Aralık'ta ertelemeli bir yıl hapse mahkum olmuştu.
Aynı mahkeme, "Türklerin Ermeni katledip soykırım uyguladığı, katillerin sonradan kahraman şeklinde gösterildiği"ne dair görüşleri Türklüğü aşağılama olarak değerlendirdi ve okuru 6 ay hapse mahkum etti.
Okur Akay'ın, aynı sayıdaki bir yazısında, Yeni Türkiye denilen Türkiye Cumhuriyeti köklerinin geçmişteki cinayete dayandığı, devletin pis sırlar üzerine kurulduğu şeklindeki nitelendirmesinde de eleştirinin aşıldığına hükmeden mahkeme, bunu Cumhuriyetin aşağılanması olarak değerlendirdi.
Bu iddiadan da okura 6 ay hapis cezası verildi. Böylece mahkeme, Akay'ı, derlediği aynı "1915-2005...90 Yıl...Tarihle yüzleşme zamanıdır Unutma (mı?), İnkar (mı?)" yazısı nedeniyle hem 301/1 hem de 301/2 maddesini uyguladı.
Özer'den önce de yazar Zülküf Kışanak, gazeteci-yazar Emin Karaca, gazeteci Hrant Dink ve Aram Yayınları yetkilisi Fatih Taş, 301. maddeden mahkum olmuştu. Bu davalar Yargıtay'a taşınırken Sanatçı Ferhat Tunç, 28 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak. (EÖ)