"Türk ordusunu alenen aşağıladığı" iddiasına yer veren şikayet, yine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapıldı.
Gazeteci Kormaz'ın iki "tahkir" davası var
Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) İskenderun'da düzenlediği paneli izledikten sonra 1 Ekim 2002'de sahibi olduğu "Demokrat İskenderun" gazetesinde "Kürtlerin Önderi Alındı Faşistlere Teslim Edildi" haberi yapan gazeteci Ersen Korkmaz ile panelde konuşma yapan TKP'den Necmettin Salaz, yarın (27 Aralık Salı) hakim karşısına çıkacak.
Gazeteci Korkmaz ve Salaz, "Asker ve emniyeti tahkir ve tezyif" etmekle suçlanıyorlar.
Ayrıca, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde kaleme aldığı bir yazıda "Hükümeti alenen aşağıladığı" iddiasıyla suçlanan gazeteci Korkmaz, 17 Mart 2006'da, Ceza Yasası'nın 301. maddesinden İskenderun 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
12 Nisan'da yayımlanan "1 Mayıs'a Doğru Türkiye" başlıklı yazıda ekonomik alanda kötüye gidişe çözüm bulamayan hükümet ve sermayenin, halkın öfkesini kutsal kabul edilen değerlere çekmeye çalıştığı savunuluyordu.
Ferhat Tunç, 28 Aralık'ta mahkemede
Leyla Zana ve kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin tahliye edilmemesini "Yeniden Özgür Gündem" gazetesine yazdığı bir yazı ile eleştiren Sanatçı Ferhat Tunç da, 28 Aralık'ta (Çarşamba) Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkıyor.
19 Ocak 2004'te yayımlanan "Bir Devrimci Leyla ve Bir Şarkı" başlıklı yazı nedeniyle yargılanan Tunç ve yazı işleri müdürü Mehmet Çolak'ın, "Adliyeyi tahkir ve tezyif" iddiasıyla üç yıl hapisleri isteniyor. Tunç, mahkemenin, Avrupa'da yaşayan Çolak'ın adresinin tespit edilmesini bekleyecek.
Gazeteci Uçar 301'den ifade verdi
301. maddeden en son işlem başlatılan gazetecilerden birisiyse "Yeniden Özgür Gündem" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İrfan Uçar.
Gazetesinin 13 Aralık 2005 tarihli nüshası için "301 Numara" başlıklı bir yazı kaleme alan Uçar, yazısı yayımlandıktan iki gün sonra Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi.
Yazısında suç işlemeyi hedeflemediğini söyleyen gazeteci Uçar, 301. maddenin bugün Türkiye'nin en çok tartışılan, en çok eleştirilen maddesi olduğunu ifade etti.
Uçar, "Yazımda, bu madde ile korunmak istenen asıl şeyin amacına ulaşmadığını, tersine korunmak istenen değerleri tartıştırdığını, küçük düşürdüğünü anlatmaya çalıştım" dedi.
Uçar, birlikte çalıştığı gazeteci Nazım Babaoğlu'nun kaybedilmesiyle ilgili yetkililerin kamuoyuna tatmin edici bir yanıt vermediği, bunun üzerine Babaoğlu ile ilgili hazırlanan kitabın, 301. maddeden cezalandırıldığını söyledi. Gazeteci Uçar'a dava açılıp açılmayacağı henüz bilinmiyor. (EÖ)