Devlet ve devlet kurumlarının eleştirisini cezalandırdığı için düşüncelerin özgürce ifade edilmesi önünde ciddi bir engel olarak görülen Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesiyle ilgili soruşturma ve kovuşturma izni artık yeni Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e kaldı.
"Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddeden kim hakkında soruşturma yürütülüp yürütülmeyeceğine, kimin hakkında dava açılıp açılmayacağına artık Ergin verecek.
Şahin'i tanıdık, peki Sadullah Ergin kim?
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Ocak-Nisan 2009 döneminde, TCK'da basın ve ifade özgürlüğünü tehdit eden 27 maddeden en bilineni olarak nitelendirdiği 301'den cumhuriyet savcılıklarından 719 dosyanın eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e gönderildiğini, Şahin'in bunlardan 96 şüpheli ve sanığı ilgilendiren 73 dosya için soruşturma veya kovuşturma izni verdiğini bildirdi.
Anayasa Mahkemesi, 301 ile ilgili "Bakanlık izni" şartını esastan görüşmeye karar verip iptal etmezse, devletin işlerliğini eleştiren, geçmişte hak ihlallerini kınayan veya kamu makamlarının çeşitli faaliyetlerine tepki gösterenler, soruşturma geçirdikleri taktirde artık yeni Bakan Ergin'in anlayışına tabi olacaklar.
Eski Bakan Şahin, "Ben devlete katil dedirtmem" sözleriyle yazar Temel Demirer'in dosyasında yargılama izni verdiğini ortaya koymuştu. Dokuz yıl önce 20'den fazla cezaevine yönelik yapılan operasyonlara kaleme aldıkları, "katil devlet" ifadesine yer verdikleri ve Eskişehir'de dağıttıkları bildiriler yoluyla tepki gösteren 10 aktivistin de yargılanmasına Şahin izin vermişti.
Şahin'in soruşturma ve kovuşturma izni verdiği 73 dosyadan biri de misyonerlik yaptıkları iddiasıyla Silivri'de yargılanan Hakan Taştan ve Turan Topal'ınki oldu.
Sadullah Ergin kim?
1964 yılında Antakya'da doğdu. İlk ve orta öğretimini Antakya'da yaptı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilgiler Fakültesinde bir yıl okudu. 1983 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden dört yıl sonra mezun oldu. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde 5 yıl süreyle kurum avukatı olarak çalıştı. 1995'te istifa ederek serbest avukatlığa başladı. Çeşitli dernek ve cemiyetlerde yöneticilik yaptı. 1999 seçimlerinde Hatay Merkez Belediye başkan adayı oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kurulmasıyla birlikte Hatay Kurucu İl başkanı oldu. 3 Kasım 2002'de yapılan Genel Seçimleri'nde Hatay milletvekili olarak parlamentoya girdi. 20 Mayıs 2003'te AKP Grup Başkan vekili seçilen Ergin, 8 Ekim 2004'te TBMM bünyesinde yapılan seçimlerde ikinci kez AKP Grup Başkanvekili seçildi. Ergin, bu görevini sürdürdükten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yenilediği kabinesinde Adalet Bakanlığı görevine getirildi. Ergin evli ve üç çocuğu var. (EÖ)