Anayasa Mahkemesi, 8 Mayıs 2008'de Ceza Yasası'nın (TCK) 301. Maddesinde yapılan değişiklikle yargılamanın Adalet Bakanlığı'nın soruşturma ve kovuşturma iznine bağlanmasına karşı itirazın ilk incelemesini yapıyor.
301'de "Bakanlık izni" esastan görüşülecek
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "Her İhtimale Karşı İşkence" haberinden yargılanan Günlük Evrensel gazetesinden Ahmet Sami Belek ve Şahin Bayar'ın dosyasını yapılan değişiklikte olduğu şekilde Adalet Bakanlığı'na göndermeyi Anayasaya aykırı görerek yüksek mahkemeye başvurmaya karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi, söz konusu maddenin 4. fıkrasında yer alan "Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır" cümlesinin iptal istemini yerinde görüp görmediğine karar verecek.
Agos'a 159 ve 301'den ceza veren hakim
Yalçınkaya, gazeteci Hrant Dink'i "Ermeni Kimliği" dizi yazısı nedeniyle eski TCK'nın 159. maddesinden mahkum eden, ölümünden sonra Agos gazetesi sorumlu müdürü oğlu Arat Dink ve Agos gazetesi sahibi Serkis Seropyan'ı 301'den ertelemeli birer yıl hapse çarptıran ve "taraflı olduğu" gerekçesiyle gazete avukatlarınca reddedildikten sonra sorumlu müdür Aris Nalcı ve Serkis Seropyan'ı "adil yargılamayı etkileyeme teşebbüs"ten beraat ettiren mahkemeye başkanlık ediyor.
Öldürülene kadar sürekli Hrant Dink'i şikayet eden avukat Kemal Kerinçsiz'e "Bir emriniz var mı?" demesiyle gündeme gelen Yalçınkaya, "Ermeni kardeşlerimden özür diliyorum" kampanyasının düzenleyicileri ve imzacıların "Türk milletini alenen aşağıladıkları" iddiasıyla yargılanmaları için suç duyurusunda da bulunmuştu.
Şahin Demirer, Taştan, Topal'ın sanık kalmasını istedi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 30 Nisan 2008'de kabul edilen 301 değişikliği 8 Mayıs 2008'de yürürlüğe girmişti.
Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bir çok dosyada 301'den yargılama izni vermemesine karşın devlete "katil" dedikleri gerekçesiyle yazar Temel Demirer ve Eskişehir'deki 10 aktivist ile misyonerlik yaptıkları iddiasıyla Hakan Taştan ve Turan Topal'ın yargılanmasına yeşil ışık yakmıştı.
301'in son hali
Değişiklikle başlığı "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" olarak değiştirilen 301. maddeye göre, "(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. (2) Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişilere de aynı ceza uygulanır. (3) "Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak. (4) "Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır." (EÖ)