Ancak Avrupa Birliği yetkilileri ve Türkiye'de ifade özgürlüğü mücadelesi veren çevrelerin yürürlükten kaldırılmalarını istediği Ceza Yasası'nın 301. maddesi gündemde yok.
Suudi Arabistan Milli Günü nedeniyle verilen resepsiyona katılan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Genel Kurul gündeminde 301. maddenin bulunmadığını söyledi. NTV'ye göre Çiçek, "Bu konuda herhangi bir hazırlığınız var mı?" sorusuna "Yok" yanıtını verdi.
İlerleme Raporu'nda ciddi uyarı gelebilir
Avrupa Birliği'nden ifade özgürlüğüyle ilgili gelen eleştiri ve değişiklik taleplerini hükümet üyeleri "Hemen olmaz. Bu kravat değiştirmeye benzemez" tepkisiyle karşı çıkarken sorunun Ekim'de yayımlanacak Türkiye İlerleme Raporu'nda ciddi şekilde uyarı konusu edilmesi bekleniyor.
AB yetkilileri, 301. maddenin değiştirilmesini uygulamada ortaya çıkan sıkıntılar nedeniyle yeterli bulmuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, 301 kapsamında henüz bir mahkumiyet kararının bulunmadığını savunarak, içtihat oluşmasının beklenmesi gerektiğini söylemişti. Hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, bu yönde bir yaklaşım sergiliyor.
Ayrıca, Meclis oturumunda İskan Kanunu Tasarısı ve İskan Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Tasarısı, Tohumculuk Kanunu Tasarısı da görüşülecek.
Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen 15 Haziran 2006 tarihli ve 5521 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu, Vakıflar Kanunu Tasarısı ve Sayıştay Kanunu Teklifi de ele alınacak maddeler arasında.
Ayrıca, Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve (Gözden Geçirilmiş) Avrupa Sosyal Şartı'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da görüşülüyor.
Meclis, yasa tasarısı ve teklifler yasalaşana kadar, gerekirse gece de mesai yapacak. (EÖ)