İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) kurucu örgütleri olan İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum Der), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) ve Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi temsilcilerinin dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yapmaları beklenen toplantı ise Gül'ün Kıbrıs programı nedeniyle bugün (16 Kasım), saat 15.30'a ertelendi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İsveç'teki temasları sırasında "Türklüğe hakareti" düzenleyen 301. maddesinde değişiklik yapılması konusunda, hükümetin zorluklarla karşılaştığını söyledi.
301 değişikliği konusunda hükümetin muhafazakarlığını yansıtan açıklamalar yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, 301'e ilişkin farklı yaklaşımlar bulunduğunu ifade ettikten sonra, "Sivil toplumdan somut öneri gelse bile Mecliste öncelikli ele alınması mümkün değil, sırada bekleyen yasalar var" dedi.
"301'i değiştirmek için STK desteği gerekiyor"
Başbakan Erdoğan'ın "önerilerini bekliyoruz" mesajı üzerine ortak çalışma başlatan ancak 301 değişikliği konusunda henüz ortak bir taslak oluşturamayan sendika ve işçi örgütlerinin girişimleri sona yaklaştı.
Geçen hafta bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin başkan ve genel sekreterleri Ankara'da üçüncü toplantısını yaptı.
Sheraton Otel'de İktisadı Kalkınma Vakfı'nın (IKV) ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (Kamu-Sen) genel başkanları ya da genel sekreterleri katıldı.
Ökütçü: Çalışma bir kaç gün içinde tamamlanır
Toplantının ardından NTV'nin sorularını yanıtlayan İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) Başkanı Davut Ökütçü, "Sanıyorum bir kaç gün içerisinde konuyu tamamlarız" dedi.
Ökütçü, "Birkaç nüans vardı. Bunlarla ilgili kurumlar kendi hukukçularıyla bir kez daha görüşme ihtiyacını hissettiler. Dolayısıyla o görüşmenin sonucunda da sanıyorum nihai şeklini vereceğiz. Madde detayları üzerinde durmayacağım. Zaten prensip olarak önemli olan sonucu elde etmek olduğuna göre nüanslar üzerinde varlıklar üzerinde kurumların kendi değerlendirmeleri sonunda ortak bir noktaya varılacaktır sanıyorum. Birkaç gün içinde tamamlarız bu konuyu" dedi.
Sivil toplum örgütlerince hazırlanacak ortak metnin, önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan'a sunulması bekleniyor.
Daha önce de görüşlerini açıklayan DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, esas olarak 301'in kaldırılmasından yana olduklarını, ancak günün koşullarında bunun mümkün olmadığını gördüklerini, bu nedenle maddenin en uygun şekilde değiştirilmesi için çaba harcadıklarını söylemişti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Düşünce Suçuna Karşı Girişim, yaptıkları açıklamalarla 301'in kaldırılmasında yana olduklarını açıklamışlardı.
Babacan: Çok güçlü sivil toplum desteğine ihtiyaç var
İsveç'te konuşan Bakan Babacan, sosyal demokratlar da dahil olmak üzere ülkedeki önemli tüm siyasi partilerin 301'de değişiklik istemediklerini vurguladı ve "Hükümet bu maddede herhangi bir değişiklik yapmak isterse, bu konuda bize zorluk çıkaracaklarını açıkça söylediler" dedi.
Türk Parlamentosunu 30 . maddede değişikliğe gitmeye ikna etmek için çok güçlü bir sivil toplum desteğine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bakan Babacan, "O zaman bu konuyu ciddi olarak ele almamız daha kolay olur" ifadesini kullandı.
Çiçek: 301 Mecliste "öncelikli" olamaz
KKTC'nin 23. kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katılan Adalet Bakanı Çiçek, 301 değişikliğinin 14-15 Aralık'taki Avrupa Birliği zirvesine yetişip yetişmeyeceği yönündeki bir soruya, "Öyle bir şey söyleyemem. 301'in değişmesini isteyenler var, kaldırılmasını isteyenler var, bir de ona dokunulmamasını isteyenler var" dedi
Çiçek, 301 değişikliğinin yoğunluk nedeniyle mecliste öncelikli olarak ele alınmasının mümkün olmadığını ifade etti. (EÖ)