Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ifade özgürlüğünü engelleyen tek düzenlemenin 301. madde olmadığını vurgulayarak hükümetin bu madde için önerdiği ve halen Meclis'te görüşülen tasarının da sorunu çözmeyeceğini söyledi.
301. maddeyle ilgili değişiklik bu sabah Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başladı.
Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
“Muğlak ve soyut bir düzenlemeyi içeren tasarının ifade özgürlüğü alanına yenilik getirmediği, düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlandıran, siyasal ve toplumsal muhalefeti dar bir kalıp içine sokmaya çalışan, demokrasinin çoğulculuk ilkesini ortadan kaldıran bir sistemi tercih ettiği, tasarının bu haliyle otoriteyi kutsadığı ve ayrıca suç tanımı belirgin hale getirilmediği için, uygulayıcıların sübjektif değerlendirmelerine açık bir ortam yaratacağı ve bununda düşünce-ifade özgürlüğü bakımından yeni sorunlar ortaya çıkaracağı tespitini yapmıştık. Aradan geçen zaman bu tespitimizin halklılığını ortaya çıkarmıştır."
Diğer engeller
Maddenin tamamen kaldırılmasını isteyen Tanrıkulu, ifade özgürlüğü önünde engel olarak görülen diğer maddeleri de hatırlattı:
- Suç ve suçluyu övme başlığı altında TCK’nın 215,
- Örgütün veya amacının propagandasını düzenleyen TCK’nın 220/8,
- Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanunun koyduğu yasaklara aykırı davranışı cezalandıran TCK’nın 222,
- Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsü düzenleyen TCK’nın 288,
- Halkı askerlikten soğutmayı düzenleyen TCK’nın 318,
- Terörle Mücadele Kanununun Örgütün propagandasını yapmayı düzenleyen 7/2. maddesi.
"Bu düzenlemeler ve uygulamalar nedeniyle Türkiyede Kürt Sorunu ile ilgili olarak düşünce ifade etmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Sadece Diyarbakır’da mahkumiyetle sonuçlanan ve halen devam eden yüzlerce soruşturma ve kovuşturma dosyası bulunmaktadır."
Değişiklik önerisi
2005'te yürürlüğe girmesinden bu yana yüzlerce kişinin yargılandığı maddeyle ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) önerisi şunları getiriyor:
- Ceza üst sınırı üç yıldan iki yıla indirilecek.
- Türklük” ibaresi “Türk Milleti” olarak değiştirilecek.
- “Cumhuriyet” ibaresi “Türkiye Cumhuriyeti” olarak değiştirilecek.
- Kovuşturma yetkisi de Cumhurbaşkanının iznine bağlanacak.
- Suçun yabancı ülkede işlenmesi cezayı ağırlaştırmayacak.
Üskül: Yetki İnsan Hakları Komisyonu'na verilsin
Öte yandan AKP milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu başkanı Zafer Üskül de maddenin tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti.
Üskül, bu görüşü parti yönetimine ilettiği belirtti.
Bunun kabul edilmemesi halinde Üskül, soruşturma yetkisinin Komisyon'a verilmesinin de bir çözüm olabileceğini söyledi. (EÜ)