Maddenin yürürlükten kaldırılması için Yazar John Tirman'ın "Savaş Ganimetleri: Amerikan Silah Ticaretinin İnsani Bedeli" kitabını yayımladıkları için yargılanan Aram Yayınları bir kampanya başlattı.
Kretschmer: 301'i değiştirme niyeti yok
301. maddenin ifade özgürlüğü önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Kretschmer, Türk hükümetinin bu maddeyi değiştirmek gibi bir niyetinin bulunmamasını anlayamadıklarını ifade etti.
CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Kretschmer, Türkiye'nin reform ve iletişim konusunda özel strateji oluşturması gerektiğini de söyledi.
Kretschmer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Poltikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV), Ankara'da düzenlediği "AB Sürecinde Yerel Medya Eğitim Seminerleri"nin ilkine katıldı.
Rehn'den de 301 uyarısı
Ekim'de yayımlanacak İlerleme Raporu öncesinde Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Brüksel'de görüştüğü Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de, 301. maddesinin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatarak Avrupa Birliği'nin bu konuda çok hassas olduğunu söyledi.
Yayınevi 301'e karşı kampanya başlattı
Yazar Tirman'ın kaleme aldığı "Savaş Ganimetleri: Amerikan Silah Ticaretinin İnsani Bedeli" kitabından yayınevi sahibi Fatih Taş ile çevirmenler Lütfi Taylan Tosun ve Aysel Yıldırım, 19 Eylül'de mahkemeye çıkacak.
Kitapta yer alan bazı ifadeler nedeniyle 17 Kasım 2005'ten beri "Askeri kuvvetleri alenen aşağılama" ve "Atatürk'e hakaret" iddialarıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kovuşturma yürütülüyor. Aram Yayınları, 301. maddesinin iptali için kampanya başlattı.
Daha önce mahkemede savunma yapan yayınevi avukatı Özcan Kılıç, "yazarı belli bir eserle ilgili yayıncının sırf yazar yurt dışında olduğu için yargılanıyor olmasına" itiraz etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ortadoğu'ya ilişkin dış politikasını eleştiren Tirman, kitabında, bölgedeki müttefik ülkelere milyonlarca dolarlık silah satarak bu ülkelerdeki militarizasyon sürecini desteklediği, böylelikle sözü edilen ülkelerin demokratik reformlar yapmasını engellediği için ABD politikasına karşı çıkıyor.
Kitaptaki, 1990'larda Türk güvenlik güçlerince işlenen ağır insan hakları ihlallerini aktaran bölümler dava nedeni oldu.
Elif Şafak 21 Eylül'de mahkemede
"Baba ve Piç" romanının yazarı Elif Şafak da, "Türklüğü alenen aşağılama" iddiasıyla 21 Eylül'de Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Roman yazarının üç yıla kadar hapsi isteniyor. (EÖ)