Manisa, Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında çıkan karara karşı Soma’dan Ankara’ya hareket eden madenci aileleri bugün İstanbul’daydı.
Katliamda hayatını kaybeden madencilerden Uğur Çolak’ın ailesi Gülsüm ve İsmail Çolak, Bilal Malkoç’un annesi Fatma Malkoç ve Ali Şahin’in babası Bayram Şahin Beşiktaş, Abbasağa Parkı’nda adalet forumu gerçekleştirdi.
Aileler 12 Temmuz günü Soma Madenci Anıtı önünden altı kişi olarak yola çıktı ancak Nurcan Akdağ’ın rahatsızlığı nedeniyle Akdağ ailesi aralarından ayrıldı. Aileler yürüyüş olarak planladıkları eyleme sağlık sorunları nedeniyle arabayla devam etti.
TIKLAYIN - Somalı Aileler “Adalet İçin” Ankara’ya Yürüyor
Bugün İstanbul’da ilk olarak Soma davasının tutuklu avukatlarından Selçuk Kozağaçlı’nın bulunduğu Silivri Cezaevi’ne giden aileler burada Kozağaçlı’ya selam gönderdi. 20.00’de Abbasağa’da düzenlenen adalet forumunda buluştu.
* Solda: Fatma Malkoç, Sağda: Gülsüm Çolak
Gülsüm Çolak: Çocuklarımızın bedeli 15 yılmış
301 işçinin isminin yazılı olduğu pankartın önünde oturan annelerden Bilal Malkoç’un annesi Fatma Malkoç heyecandan konuşamadığını söyledi. “Adaleti bulana kadar devam edeceğiz. Hepinizin ayaklarına sağlık” diye konuştu. Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak ise şöyle konuştu:
“13 Mayıs 2014’te çocuklarımızı toprağın altına nasıl gömdülerse bizi de öyle gömdüler. Bu davanın sonucu yanan yüreğimize biraz su serper mi acaba dedik. Ama bizim çocuklarımızın bedeli 15 ile 20 yılmış.
“Bir simit çalan çocuğa nasıl 20 yıl veriyorsanız onlara da o oranda ceza vermek zorundasınız.
“Nereden belli tekrar insanların ölmeyeceği”
“Şimdi çoğunu serbest bıraktılar. Nereden belli orada tekrar bir sürü işçinin ölmeyeceği? Kontrol yok, bakım yok. Ama halkını düşünün bir devlet de yok.
“Çocuklarımızın hesabını sen sor diyeceğimiz tek yer HSK kaldı elimizde.
“Devlet önce halkını yaşatsın”
“Kemikleri bile kalmayan evlatlarımızın mezarından bir topak toprak alıp yargının, adaletin bağımsız olduğu kararını versinler diye bu toprağı onlara hediye edeceğiz. Sadece biz değil, öldürülen kadınlar, tecavüze uğrayan çocuklar, doğa; herkes adalet arıyor.
“Devlet size sahip çıkar diyorlar. Biz kime sığınacağız? Devlet önce halkını yaşatsın da ondan sonra sahip çıksın. Devlet halkını öldürüyor.
İkbal Eren: Biz adaleti bulursak herkes bulacak
Foruma destek veren Cumartesi İnsanları’ndan İkbal Eren ise “Bu ülkenin hak arama sorunu var” diyerek şu ifadelere yer verdi:
“Biz 1 Mayıs 1977’nin arkasında durabilseydik 301 işçiyi toprağa vermezdik. Faillerinin yargılanması bu şekilde olmazdı. Eğer benim büyüklerim zamanında Sabahattin Ali’nin hesabını sorabilseydi ben bugün abimin hesabını sormuyor olabilirdim.
“Patron sokakta, kayıplarımızın failleri sokakta. Yani hepimiz risk altındayız. Fakat biz bıkmadan, usanmadan adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Eğer biz adaleti bulursak inanın herkes bulacak.
Gülsüm Elvan: Bir daha yaşanmasın diye
Gezi direnişi sırasında polisin gaz fişeğiyle başından vurularak öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan birlikte mücadele çağrısı yaptı:
“Beş yıl oldu; sokaklarda, adliyelerde adalet arayıp bulamıyoruz. Biz biliyoruz ki Berkin, 301 işçi geri gelmeyecek ama bir daha Berkin olmasın, Soma olmasın diye mücadele ediyoruz.
“Eşimle bana soruşturma açtıklarında Cumhuriyet Başsavcısı bize ‘Fazla sokağa çıkmayın, sizin üstünüze kalıyor’ dedi. Peki, adalet ne zaman bizden yana olacak dedim. O da ‘Ben bilmem’ dedi. Sen bilmiyorsan burada niye oturuyorsun dedim. Sen bilmiyorsan ben sokaklarda olmaya devam edeceğim. Birleşirsek kazanacağız. Ama birleşmezsek kazanamayız.”
İsmail Çolak: 301 evladımı kaybettim
Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak da Soma madeninden emekli. Çolak 13 Mart 2014’ten bu yana yaşananları anlatırken “Adalet bu kararı verenlere de lazım olacak” dedi:
“Gençliğimi gömdüğüm maden ocağında oğlumla beraber 301 evladımı kaybettim. Devletin, sendikanın, sermayenin hırsı yüzünden bu cinayet işlendi. Kader, fıtrat deyip üstünü örtmeye çalışıp güpegündüz cinayet işlediler.
“Davanın sonucu ne olursa olsun biz asla vazgeçmeyeceğiz. Bu uğurda gerekirse her şeyi göze alarak davamızın peşinden gideceğiz.
“Simit çalan çocuğa bile 20 yıl veriliyor”
“Bir simit çalan çocuğa 20 yıl hapis cezası veren hukukun 301 kişinin ölümünden sorumlu olan kişilere verdiği cezayı kabul etmiyoruz. Televizyonda ‘ceza yağdırıldı’ dediler. Hayır, bizim davamızda ödül yağdırıldı.
“Para varsa adalet senden yana. Adalet sadece zengine değil; sokakta vurulan insan, tecavüz edilen çocuklara, katledilen kadınlara, doğaya, hayvana… Bir gün bu kararı verenlere de adalet lazım olacak.”
Güzergahta işçilerle dayanışma fikri etkili oldu
Ardından bianet’e konuşan İsmail Çolak, bugün Soma katliamının 50. Selçuk Kozağaçlı’nın tutukluluğunun dokuzuncu ayı olduğunu söyledi. “50. Aydaki anmamızı ona adamak için oradaydık” diye konuştu.
Aileler 14 Temmuz sabahı Tuzla’da, akşam saatlerinde Kocaeli’de, 15 Temmuz’da Zonguldak’ta, 16 Temmuz’da Ankara Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) olacak.
Çolak, güzergahı işten atılan işçileri, çocuğunu kaybeden anne ve babaları ziyaret edecekleri şekilde belirlediklerini söyledi.:
“Evlatlarımızı sermayenin ihmaliyle, 11 Temmuz’da çıkan kararla bizleri katlettiler. Bizi katleden adaletti. Fatma Malkoç ve Gülsüm Çolak’ın kararıyla bu yola çıktık. Adalet peşinde koşan herkesi de yanımızda yer almaya çağırıyoruz.”
Foruma katılanlar
Foruma katılanlar arasında Gezi direnişi sırasında polisin gaz fişeğiyle vurularak öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, Cumartesi Anneleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker, Sosyalist Emekçiler Partisi, Abbasağa Mahalle Meclisi, Adalet Nöbetinden avukatlar, Makine Mühendisleri Odası (MMO), Emek Partisi (EMEP), DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Haziran Hareketi ve Halkevleri Genel Başkanı Nuri Güner yer aldı.
Ne olmuştu?13 Mart 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin 13 Nisan 2015’te başlayan davası dün (11 Temmuz) sonuçlandı. TIKLAYIN – 13 Mart 2014’ten Beri Soma TIKLAYIN - Soma'da Hayatını Kaybeden Madenciler Salih Pehlivanoğlu başkanlığındaki Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a "taksirle insan öldürmekten" 15 yıl hapis cezası ve madencilik işinden 3 yıl süreyle men verdi. Tutukluluğunun devamına hükmedildi. TIKLAYIN - Alp Gürkan'a Beraat, Can Gürkan'a "Taksir"den Ceza Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru ile Maden Mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'ya "taksirle öldürme ve yaralama" suçundan 15 yıl hapis cezası verilmesine, cezanın teşdiden (ağırlaştırılarak) 22 yıl 6 aya yükseltilmesine karar verdi. Tutuklu sanıklardan İşletme Müdürü Akın Çelik ile Maden Mühendisi Ertan Ersoy 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, cezanın teşdiden 22 yıl 6 aya yükseltilmesine, altıda bir oranında yapılan indirimle 18 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme tutuklu beş sanığın da tutukluluklarının devamına hükmetti. Tutuksuz sanıklardan dokuz kişi için de hapis cezası kararı veren heyet, şirket sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verdi. |
(TP)