Datça'da gazetecilik yaptığı dönemde üç kez hapse giren Gündem gazetesi yazarı Sinan Kara, Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye dönem temsilcisi Hans Jörg Kretschmer'in orduya yönelik eleştirilerinden hareketle kaleme aldığı "Kışla Partisi" yazısından beraat etti.
Şemdinli bombalamaları gibi olayları eleştirdiği için Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddeden kovuşturmalık olan Sinan Kara, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada "suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle aklandı.
20 Eylül'de görülen karar duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Yunus Akdüzen de aynı tespitle beraat yönünde görüş bildirdi.
"Askerin siyasete müdahalesini eleştirdim"
Hakim İrfan Adil Uncu başkanlığındaki mahkemeye savunmasını sunan Kara, "Amacım askeri teşkilatı aşağılamak değil.AB'den Türk Silahlı Kuvvetleri'ne siyasete müdahale etmeleri gerektiği yönünde eleştiriler geliyordu. Ben de bu eleştirilere katıldığım için söz konusu yazıyı yazdım" dedi.
Ancak gazeteci bu beraat kararıyla kurtulmuş değil: Toplumsal Demokrasi gazetesinin 20 Kasım 2006 tarihli sayısı için yazdığı "Adalet Militarizmi Soytarısı Oldu" yazısından da 301/2 maddesinden yargılanıyor.
Kara, "Bu anlamda üzücü olan adaletin militarizmin soytarısı haline gelmesi, adalet ve hukuk kavramının bu ülkede eşitsizlik anlamı taşımasıdır. 'İyi çocuklar'ın babası olarak belleklerimize yerleşen generali yargılamaktan korkanlar, Susurluk, Hakkari, Şemdinli, Yüksekova, Diyarbakır faillerinin yakınından dahi geçemeyen 'adalet dağıtıcıları' yine kara bulutlar misali üzerimize çöreklenmeye başladı" sözlerinden dolayı suçlanıyor.
9 Ocak'ta açılan davadan gazeteci, 26 Ekim'de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kez daha hakim karşısına çıkacak. Gazetenin sorumlu müdürü Özlem Aktan ve yazar Mustafa Temizkan da, PKK'nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan için "Kürt Halk Önderi" dedikleri için "suçluyu övmek"ten davalık.
Bir diğer dava da 26 Eylül'de
Diyarbakır'da sekizi çocuk 10 kişinin öldüğü patlamayla ilgili devleti ve askeri eleştiren Kara, söz konusu "Kadrolu Katiller" yazısı nedeniyle 301'den 26 Eylül'de yargılanıyor.
Tecriti yazdığı içinde dava...
Kara hakkında bir dava da, "Tecrit Sınır Tanımıyor" başlığıyla "Ülkede Özgür Gündem"de 14 Kasım 2006'daki yazısında, "Artık bilmemiz gerekir ki devlet bu halkı perişan yapmak için ne gerekiyorsa yapmaktadır...Kürt halkının nasıl bir tecritle karşı karşıya olduğu bu olayda apaçık kendini göstermektedir..." sözlerinden açıldı.
15 Aralık 2006 tarihli iddianamede ayrıca, yazıdaki "Önce evleri yakıldı yetmedi, canlarından oldular, yetmedi, ağaçları yakıldı. O da yetmedi, çocukları öldürülmeye başlandı, o da yetmedi, şimdi de açlık yalnızlığa terk edilmeleri için uğraş veriliyor..." sözlerine de yer verildi.
Bu sözlerden de Kara, "bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla ve 216/1 maddesi uyarınca yargılanıyor. Gazeteci, 30 Ocak 2008'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısında olacak.
TÜSİAD: 301. madde değişmeli
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK), Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili 21 Eylül'de yaptığı toplantıda, uyarılarda bulundu. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 301. maddenin değişmesini istedi: "Yeni laiklik tanımları peşinde koşmak yerine, Türkiye'nin çağdaş demokrasi ve tam ifade özgürlüğünün önünü açan rejime kavuşmasına odaklanmak çok daha doğru." (EÖ/NZ)