5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin taslak, 25 Ekim'de sosyal taraflara sunuldu.
70'lerin getirdiği haklardan Yıpranma hakkı tehlikede
2098 Sayılı Kanun yoluyla ve 70'li yıllarda 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na yapılan eklemeyle tanınan yıpranma hakkı, gazetecilerin, yoğun ve stresli çalışma ortamı, meslek hastalıkları gibi gerekçelerle, en fazla beş yıl erken emekli olmalarını sağlıyor.
Yılda çalışma sürelerine 90 gün ilave edilerek işleme konan yasa, ancak 10 yıllık çalışma hayatından sonra geçerli oluyor. Gazetecilerin yıllarca kadrosuz, sigortasız çalıştırıldıkları göz önüne alındığında, basın emekçileri açısından önemli bir hak olarak görülüyor.
"Mahkeme iptal etti; daha vahim hale getiriliyor"
Girişimi "hak gaspı" olarak nitelendiren TGS, yasa taslağının Bakanlar Kurulu'na gönderilmeden düzeltilmesini talep etti.
Taslakla, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kanun hükümlerinde, iptal gerekçeleri doğrultusunda düzenlemeler yapılması gerekirken; bunun ötesine geçildiği ve çalışanların mevcut haklarında kayıplara yol açan vahim bir hataya düşüldüğü de TGS açıklamasında ifade edildi:
"Bu açıkça, çalışanların yıpranma hakkının gasp edilmesi anlamına gelmektedir. Çalışma yaşamıyla ilgili her düzenlemede, emekçilerin haklarını yok etmeyi amaçlayan anlayışın temel alınmasını kabul edilemez buluyoruz."
TGS: Yıpranma hakkı kaldırılmak isteniyor
Bunun ilk olmadığını savunan TGS, benzer bir girişimin, Sosyal Güvenlik Yasası'nın ilk gündeme geldiği tarihlerde denendiğini, yapılan görüşmeler sonunda, yıpranma hakkının eskiden olduğu gibi muhafaza edildiğini anımsattı.
TGS, "Şimdi, yıpranma hakkını ortadan kaldırma niyetinin yeniden taslağa dahil edilmesini maksatlı ve kötü niyetli bir çaba olarak değerlendiriyoruz" diyerek yeni tehditler bulunduğunu duyurdu. Açıklamada, yanlıştan dönülmesi için yetkililer göreve çağrıldı.
Basın emekçileriyle her türlü çabayı göstereceğini belirten TGS, taslak ayrıntılı olarak incelendikten sonra görüş ve önerilerini üst kurulu olan Türk-İş Konfederasyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletileceğini kaydetti. (EÖ/NZ)