Sanıklardan sadece yayıncı Öztürk'ün katıldığı bugünkü (6 Mart) duruşmada İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, üçüncü kez, 35 yıldır Avrupa'da yaşayan kitabın yazarı Tiftikçi'nin zorla mahkemeye getirilmesi için karar aldı.
"30 yıldır kitap veya dergiler nedeniyle mahkemeye çıkıyorum"
20 Haziran 2006'da yargılanmaya başlayan yayın Öztürk, yargılama sonrasında bianet'e yaptığı açıklamada, "30 yıllık yayıncıyım, bir tek ay hatırlamıyorum ki bir kitap veya dergi nedeniyle mahkemeye çıkmayayım" dedi.
Duruşmaya, "Orduyu alenen aşağılamak" suçlamasıyla ve Ceza Yasası'nın 301/2 maddesi uyarınca yargılanan Öztürk ve yayıncıyı savunan İstanbul Barosu Avukatlarından Sabri Kuşkonmaz ile sanık Tiftikçi'nin avukatı katıldılar.
Bir kez daha yazar Tiftikçi'nin Türkiye'ye giriş yaptığı anda alıkonularak Savcılığa sevk edilmesine karar veren mahkeme, yargılamaya 8 Mayıs günü, saat 9:30'da devam edileceğini bildirdi.
Yeniçerilikten bugüne kadar ordu eleştirisi
Savcıya verdiği ifadesinde yayıncı Öztürk, 12 Mart sürecinde ordudan ayrılmış olan Osman Tiftikçi'nin, asker kökenli kişiliği nedeniyle içinden çıktığı kurum hakkında en iyi bilgilere sahip kişi olduğunu söylemişti.
Suçlanan kitapta, 1826'da Yeniçeriliğin kaldırılmasıyla birlikte modern ordunun kurulmasıyla bu yapının kapitalist biçime dönüştüğü, 2. Dünya Savaşından sonra Amerikan emperyalizmi eliyle örgütlendiği ve emperyalizmin Türkiye ve Ortadoğu'daki vurucu gücü haline dönüştüğüne yer veriliyor.
Ayrıca kitapta, ordunun sistemin genel çıkarlarını, gelip geçici hükümetlerden çok daha bütünlüklü olarak temsil eden bir kurum olduğu da iddia ediliyor.
Başbakan'dan 301 değişikliğine karşı olan CHP'ye tepki
Yayıncı Öztürk ve yazar Tiftikçi'nin yargılanmasına neden olan 301. maddeyle ilgili değişiklik çalışmaları uzun zamandır sonuç vermiyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal'ın değişikliğe yanaşmamasından yakınan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda Batı'da sosyal demokratları yanlarına aldıklarını, ancak Türkiye'dekileri bir türlü yanlarına alamadıklarını söyledi.
"301'i kaldırmayı yokuz, ancak değiştirmeye varız" diyen Erdoğan, Avrupa'da bu maddenin birçok benzerlerinin bulunduğunu öne sürdü.
Ayrıca Başbakan Erdoğan, ortak öneri beklediğini açıkladığı ve "hükümet önerisini görelim, gözlemlerimizi öyle açıklayalım" diyen "sivil toplum örgütleri"ne de tepki gösterdi.: "Böyle bir şey görülmemiştir. Bu racona terstir."
Erdoğan, "Mesela Barolar Birliği bu noktada tam ters istikamette bizden istekte bulunuyor. Hükümet olarak sizin çalışmalarınızı görelim, onun üzerinde çalışıp ondan sonra kararımızı verelim diyorlar. Bu işleyişe ters, racona ters. Hükümet hazırlayacak sivil toplum örgütlerine verecek alın onaylayın diye. Yok böyle bir şey."
Rehn: 301 Türkiye'yi zora sokuyor
Daha önce açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn 301. maddenin demokrasi ve ifade özgürlüğü konularında Türkiye'yi zora soktuğunu söylemişti. Rehn "Hrant Dink suikastının ardından 301. maddenin değişmesi konusundaki beklentimiz yükseldi" mesajını vermişti. (EÖ/TK)