Fotoğraf: MA
Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 30 yıldır hükümlü bulunan Selim Ertene’nin tahliyesi, Cezaevi Gözlem Kurulu’nun “İyi halli” olmadığı yönündeki kararıyla 6 ay ertelendi.
MA’nın haberine göre, 50 yaşındaki Selim Ertene, Temmuz 1992’de Adana’da “Örgüt üyesi” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yapılan yargılama sonucunda “Örgüt üyesi olmakla beraber anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla “müebbet hapis” cezası verildi.
Selim Ertene, sırasıyla Adana, Malatya, Yozgat, Antep, Mardin’deki cezaevlerinde tutuldu. Şu an Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Ertene, Rize’de 15, cezaevinde ise 30 yılını tamamladı.
28 Temmuz 2022 günü 30 yıllık hapis cezasını tamamlayan Ertene’nin tahliye edilmesi beklenirken, tahliyesi gerçekleşmedi. Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından 2012 yılında “cezaevi kamerasına zarar verdiği” iddiasıyla “İyi halli olmadığına” karar verildi ve tahliyesi 6 ay ertelendi.
İyi Hal Kurulu ve infaz erteleme |
7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un “Hükümlülerin değerlendirilmesi ve iyi hâlin belirlenmesi” başlıklı 89. maddesinde yapılan değişiklik, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre oluşturulan İyi Hal Kurulu’nda, savcı ve hapishane görevlileri, mahpusun şartlı tahliye tarihi öncesinde rapor hazırlıyor ve değerlendirmede bulunuyor. Siyasi mahpuslarda, “pişmanlık”, “itirafçılık” gibi kriterler de değerlendirmeye alınıyor. Kurulda baro görevlisi veya hükümlünün avukatı bulunamıyor. Bu süreç iki kez uygulanabiliyor ve her seferinde 6 ay olmak üzere şartlı tahliye tarihi 1 yıla kadar ertelenebiliyor. |
“Cezası bitti, neden bırakmıyorsunuz?”
Selim Ertene'nin ağabeyi Recep Ertene, 30 yıllık tutukluluğun ardından infazının yakılmasının kabul edilir bir tarafının olmadığını ifade etti.
15 yıldır kardeşinin Rize’de olduğunu ve aradaki mesafe nedeniyle ziyaretine gidemediklerini kaydeden ağabey Ertene, “30 yıldır biz de kardeşim de zorluk çekiyoruz” dedi. Anne ve babasının kardeşi Selim’i özgür olarak göremeden öldüklerini dile getiren ağabey Ertene, “Madem cezası bitti neden bırakmıyorsunuz? Madem cezasını uzatıyorsunuz, o zaman neden yakın bir yere getirmiyorsunuz? Biz her görüşüne gittiğimizde 2-3 gün boyunca yolda kalıyoruz. Zorlanıyoruz” dedi.
Recep Ertene, “Cezalarını bitirdiler ama farklı gerekçelerle bırakmıyorlar. Disiplin cezalarını gerekçe gösteriyorlar. Onlara, ‘pişmanlıktan yararlanın’ diyorlar. 30 yıl cezaevinde kalan bir insan nasıl ‘ben pişmanım’ der? Zaten bütün ömrü orada gitti. Devlet hukuku uygulamalı ve tutukluları serbest bırakmalıdır” diye konuştu.
TIKLAYIN - Üniversiteliler “pişman olmamış” diye tahliye edilmedi
(AS)