Suudi Arabistan’da kadınlara araba kullanma yasağının kaldırılması tartışılıyor.
Associated Press, Şura Konseyi üyesi bir kaynağa dayandırdığı haberde kadınların birçok kısıtlamayla araba kullanmasına izin verileceğini yazdı. AlJazeera'nın haberine göre, Suudi Arabistan’da yerel medya ise habere tepki gösterdi. Haberin "uydurma" olduğu iddia edildi.
Associated Press’in haberine göre, Suudi Arabistan’da 30 yaşın üzerinde kadınlar, makyaj yapmadıkları sürece günün belirli saatleri arasında araba kullabilecek.
Şura Konseyi, ülkede kadınlara yönelik araba kullanma yasağını kaldırmayı önerdi. Associated Press’e konuşan bir konsey üyesi, Kral Abdullah’ın yasağı tamamen kaldırmayı kabul etmediğini ancak bundan belli sınırlamalarla kadınların araba kullanabileceğini açıkladı. Buna göre;
* 30 yaşın altındaki kadınlar araba kullanamayacak.
* 30 yaşın üzerindeki kadınlar ise makjay yapmama şartıyla araba kullabilecek.
* Bu kriterlere uyan kadınların Cumartesi ile Çarşamba arası saat 07.00-20.00 arası, Perşembe ile Cuma günleri arasında saat 12.00-20.00 arası araba kullanmasına izin verilecek.
* Kadınların yaşadıkları şehir dışında araba kullanabilmeleri için erkek bir akrabalarından izin kağıdı alması gerekecek.
Yazılı yasak yok
Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke. Ancak bu yasağa dair yazılı bir kanun yok, kadınların araç kullanması fetvayla yasaklanmış.
Bu yasağa karşı ilk eylem 1990’larda 50 kadının araba kulllanmasıyla gerçekleşti. Kadınlar bir günlüğüne gözaltına alındı, işlerini kaybetti. Erkek akrabaları da altı ay seyahat yasağıyla cezalandırıldı.
17 Haziran 2011’de bu konuda yazılı bir kanun olmadığını farkeden Manal al-Sharif’in çağrısıyla 50’ye yakın kadın araba kullanma eylemini tekrarladı. Manal al-Sharif tutuklandı ve 50 kırbaçla cezalandırılmasına karar verildi; ancak olayın uluslararası kamuoyunda yarattığı etki nedeniyle Manal al-Sharif’in kırbaç cezasından vazgeçildi.
Son protesto ise geçtiğimiz ay gerçekleşti. Onlaca kadın sokaklarda arabalarıyla gezdi ve çektikleri videoları dünyayla paylaştı.
Tüm bu protestoların ardından, Suudi Arabistan Krallığı’nda parlamentoya en yakın yapı olan 150 kişilik Şura Konseyi, Kral Abdullah’a yasağı kaldırmayı önerdi.
Kadınların yukarıda belirtilen sınırlamalar kapsamında araba kullanmaya başlamasının arsından, kadın sürücülerin denetlenmesi için bir “kadın trafik departmanı” kurulması planlanıyor. (ÇT)