Birleşmiş Milletler, her yıl yaklaşık 3 milyon kadının hayati tehlike yaşadığı, ölümcül sonuçlar doğuran kadın sünnetiyle ilgili son verileri paylaştı, uygulamanın giderek azaldığı görülürken 15 yaşından küçük 30 milyon kız çocuğunun halen risk altında olduğu belirtti. UNFPA ve UNICEF kadın sünnetine son verilmesi için çabalara hız verilmesi çağrısı yaptı.
Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü dolayısıyla BM tarafından açıklanan yeni verilerinde, yaşamı tehdit edici bir uygulama olarak kadın sünneti tehdidi altında olan kız çocuğu sayısının azaldığı ve genç kuşaklar bu uygulamaya daha az maruz kaldıkları yer alıyor.
UNICEF tarafından yapılan en son tahminlerde, 29 ülkede en az 120 milyon kız çocuğunun ve kadının kadın sünnetine maruz kaldığı, 15 yaşından küçük 30 milyon kız çocuğunun halen risk altında olduğu belirtiliyor.
"Kadın sünnetini sonlandırabiliriz"
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake kadın sünnetinin sona erdirilebileceğini vurguladı: "Bu ilerleme, kadın sünnetine son vermenin mümkün olduğunu göstermektedir. Kadın sünneti kendi başına büyük bir yanlış olmanın ötesinde bir uygulamadır. Milyonlarca kız çocuğun ve kadının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için bu uygulamayı sona erdirmeliyiz ve bunu yapabiliriz."
Kadın sünnetinin uygulanmasına karşı, 1979 yılında CEDAW (Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi) kadın sünneti maddesinde bu eylemlerin cezalandırılması üzere gerekli tedbir getirilmişti, uluslararası girişimlerle desteklenerek sona erdirilmesi için çalışmalar yürütülmeye devam edildi. BM Genel Kurulu, 2012 Aralık ayında ise kadın sünnetine son verme yönünde oybirliğiyle üye devletleri bu uygulamaya son vermek için çabaları yoğunlaştırma kararı vermişti, bu kararın ardından yayınlanan rapor, gelişimin önemli bir izleğini oluşturuyor.
BM raporuna göre, kadın sünnetinin yoğunlaştığı 29 Afrika ve Orta Doğu ülkesinde ortalama rakamlara bakıldığında 45-49 yaş grubundan olup bu uygulamaya maruz kalan kadın oranı tahminen yüzde 53 iken, 15-19 yaş grubundan kız çocuklarında uygulama oranı yüzde 36.
Uygulamanın yaygın görüldüğü ülkelerde bile tutumların değiştiği görülüyor. Örneğin, kız çocuklarının ve kadınların yaklaşık yüzde 90'ının bu uygulamayla sünnet edildiği Mısır'da, 15-49 yaş grubundan evli kadınlar arasında kadın sünnetine son verilmesini isteyenlerin oranı 1995'ten 2008'e % 13'ten % 28'e iki kat arttı. (BA/ÇT)