Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Bilgi Üniversitesi’nden T.Ç. ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden T.K. 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) ilk duruşmalarına çıktı.
30. ACM
Mahkeme Başkanı: Emrah Kızılhisar - Üyeler: Recep Kurt, Teceli Aslan - Savcı: Mustafa Güner.
1. Duruşma
T.Ç. duruşmaya katılmadı. Avukatı iddianamenin tebliğ edilmesi için akademisyenin adresini bildirdi.
Heyet, davet celbi ve iddianamenin tebliği için süre verdi. Bir sonraki duruşma 5 Aralık saat 10:00'da.
2. Duruşma
T.Ç. suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Ortada suç olmadığı için derhal beraatını talep ederek şu aşamada savunma yapmak istemediğini belirtti.
Avukatı Meriç Eyüboğlu, akademisyenlerin yargılandığı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinde 2013 yılında yapılan değişiklikle suçlamayla ilgili şiddet kriteri getirildiğini hatırlattı. Bildirinin yayınlanmasından itibaren geçen sürenin böyle bir tehlikenin olmadığını gösterdiğini belirterek bu unsurun atılı suçlamada olmadığını söyledi.
Bildirinin hükümet politikaları hakkında geliştirilen eleştiri, talep ve çözüm önerilerinin ifadesinden ibaret olduğunu, sert eleştiri hakkı yönünden bu tarz ifadelerin ifade özgürlüğü kapsamında bulunduğunu anlattı.
Usul ve esas bakımından şartlar oluşmadığından derhal beraat talebinde bulundu. Dosyanın bildiri nedeniyle açılan ilk dava olan 13. ACM’deki dosya ile birleştirilmesini istedi.
Heyet, dosyanın içinde bulunduğu aşama ve savunmanın alınmamış olması gerekçesiyle birleştirme talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 21 Aralık saat 14.00’te.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 5 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 289 oldu. 27 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(BK)