3. Axtamara Wan Film Festivali, 7-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.
Festivalin programına dahil olan tüm filmler herhangi bir etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliği aşağılamıyor, ötekileştirmiyor; ayrıca temel evrensel değerlere, canlılara ve doğanın korunmasına aykırı yaklaşım içermiyor.
Adını Van gölündeki Ahtamar adasından alan festivalin açılış filmi de zaten mevzubahis prensiplere birebir uygun: Bölgenin Ermeni köklerini irdeleyen Ötekiler adlı belgeselin açılış gecesi için seçilmiş olması kesinlikle tesadüf değil.
Yönetmen hanesinde Ayşe Polat adını gördüğümüz yapım, Van ve çevresinde yaşanan acılı tarihle yüzleşme sürecine destek oluyor. Ağızdan ağıza aktarılan hikayeler aracılığıyla Kürtlerin, Türklerin ve Ermenilerin ortak geçmişine ışık tutulurken belgeselin kahramanlarından bazıları, Türkiye'de yıllardır sürmekte olan inkâr politikalarına rağmen bildiklerini itiraf ediyor.
Festivalde yüksek sayıda kısa film, belgesel ve uzun metrajlı eser yer alacak, bu sene yitirdiğimiz İranlı usta yönetmen Abbas Kiarostami'nin anısına özel bir bölüm de sinema sanatının çok özel örneklerini seyirciyle tekrar buluşturacak.
"Doğa, Tarih ve Yaşam"
Axtamara Wan Film Festivali "Doğa, Tarih ve Yaşam" temasıyla yola çıkıp, bu temalar çerçevesinde film gösterimleri, atölyeler, panel ve söyleşilerin yanı sıra birçok yönetmen, yapımcı, oyuncu ve sinema üreticisinin katılımıyla gerçekleşecek.
Yaşamın her alanında artan baskı ve sanatsal üretimlerdeki sansürün derinleştiği bir dönemde festival, özgür ve alternatif bir alan açma amacında. Etkinlik ana akım anlayışlardan ve piyasa ilişkilerinden dolayı gösterim olanağı bulamayan tüm filmleri halka sunmayı ülkü haline getirmiş durumda.
Organizatörler, geleneksel bir form haline getirmeyi hedefledikleri Yaşar Kemal Destek Fonu'yla, çoğu kadın projesi olacak şekilde belgesel, kısa film ve öğrenci filmi kategorilerindeki projelere yapım desteği vererek yeni nesil sinemacıların film çekimi süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyorlar.
Etkinlik sinemayı sadece salonlarla sınırlandırmayıp mahalleler, köyler ve alternatif gösterim alanlarında halkla buluşturacak. Toplumsal dönüşümü sağlayan, yeni uslüp ve içerikler arayan, çoğulcu bir bakışın farkını açığa çıkaran ve yeninin oluşumuna olanak sağlayanlar ön plana çıkarken, festival bir sinema platformuna dönüşecek.
Festivalle ilgili ayrıntılara ulaşmak için tıklayın. (MT/NV)