İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Murat Ergün, İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" ile ilgili "Karayolu ile trafik çözülmez. İstediğiniz kadar tünel ve tüp yapın. Boğaz'dan çıkınca yine trafik" dedi.
Üç katlı yeni tüp projesinde hem metro hattı hem de çift yönlü karayolu olacak. Güzergahı henüz bilinmiyor. İki kıta arasında yolculuk süresinin kısalacağı belirtiliyor.
Karayolu değil, metro gerek
Doç. Dr. Murat Ergün, projenin trafiğe kesinlikle çözüm olmayacağını belirterek İstanbul trafiğinin tek çözümünün metro olduğunu belirtti.
"Plan program olmadan, bilimsellikten uzak tamamen popülist projeler yapıyorlar. Bugüne kadar yapılan her proje ile trafiği çözeceğiz dediler, çözüldü mü? Hayır. Türkiye dünyada trafikte hep ilk üç sırada. İnsanlar 4 saatini yolda geçiriyor. Amaç müteahhitler zengin olsun, vatandaşın parası sokağa gidiyor.
"İstanbul'da karayolunun hiç olmaması lazım. Yol üstünden tramvay bile geçmemesi lazım, sadece metro olması lazım başka çözümü yok. Karayolu projeleri otomobili arttırır, o da trafiği. Karayolunun sonu yok. İstersen 15 köprü, tünel yap, fark etmez.
"Boğazdan hızlı geçtin diyelim, yine karayoluna çıkacaksın ve trafik olacak. Üstelik kuyruk olacak, denizin altında trafikte bekleyeceksin, egzostan ölmezsen, sürücüler için büyük korku. Bu tüp Hasdal kavşağına bağlanacak muhtemelen. O kavşak kaldırmaz trafiği. Metro sistemiyle entegre olacak deniyor ama plan, proje yok."
Marmaray 1 milyon taşıyacaktı, 300 bin taşıyor
Ergün, daha Marmaray'ın bitmediğini belirterek tüp projesinin 5 yılda, 3 milyar dolara yapılamayacağını ifade etti.
"Daha Marmaray bitmedi. Banliyo hatları Sirkeci, Harem, Gebze tarafı çalışmıyor. Marmaray 10 senede bitti. Tek katsız tüneldi, 7 milyar harcandı. Bu yeni tüp 3 katlı, 5 yılda 3,5 milyara nasıl bitecek. Bunlar kandırmaca bilimsel temeli yok, zaten olsa ana ulaşım planında olur, biz de bilirdik.
"Marmaray vapur ve motorun taşıdığı kadar taşıyor. Kartal, Kadıköy neden yüzde 50 indirimli, yolcu talebi olmadığı için. Günde 1 milyon taşıması gerekirken maksimum 300 bin yolcu taşıyor. Avrasya tüneli bitince onu da yapamayacak. Ulaşım sistemleri birbirilerine rakip olmaz. 7 milyar niye yatırıldı o zaman. İnsanların parası çöpe gitti." (NV)
Projenin detayları için tıklayınız.