* Fotoğraf: BBC
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi (EEAS) politika görevlisi Ireneusz Fidos, Brüksel’de Rusya üzerine çalışmalar yürütüyor ve şu andaki mesaisi, Ukrayna savaşına dair.
Ireneusz Fidos Polonyalı, eşi de Ukraynalı, bölgeyle yakın bağları var.
Durumu “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizi” olarak tanımlayan Fidos’un bianet’e verdiği bilgiye göre, 24 Şubat’tan beri yaklaşık 3 milyon Ukraynalı ülkeyi terk etti.
Ukraynalı mültecilerin 1,8 milyonu Polonya’da. Fidos, “Polonya devletinin gerekli yardımı sağladığını, halkın da Ukraynalılara yardım için organize olduğunu” söyledi.
TIKLAYIN - Ukrayna sınırındaki ayrımcılığa tepki
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) de Polonya sınırındaki durumu yakından takip ettiğini ifade eden Fidos, mültecilerin neredeyse yarısını çocukların oluşturduğunu belirtti.
Fidos, “Polonya mültecilere okul, sağlık hizmeti, barınma sağlıyor. 1,8 milyon mültecinin çoğu Polonyalıların evlerinde kalıyor” dedi.
“Mültecilerin 157 bini üçüncü ülke vatandaşı”
Birleşmiş Milletler (BM) de bugün yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle komşu ülkelere geçen mültecilerin sayısının 3 milyona ulaştığını, bunların 1,4 milyonunun çocuk olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN - Ukrayna sınırını geçen Afrikalılar: Çok fazla ırkçılığa maruz kaldık
BM'nin göç örgütü olan IOM'un sözcüsü Paul Dillon, mültecilerin 157 bininin üçüncü ülke vatandaşı olduğu bilgisini paylaştı.
Polonyalı makamlar ise yaptıkları açıklamada, ülkeye giriş yapan mülteci sayısının 1 milyon 830 bine ulaştığını belirtti.
Günde 70 bin mülteci çocuk
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, savaşın başından bu yana pek çok çocuğun öldüğünü veya yaralandığını belirtti. “Şu an 1,4 milyondan fazla çocuk ülkeden kaçtı” diyen Elder, bunun, savaşın başından bu yana Ukrayna'da günde 70 bin çocuğun mülteci durumuna düştüğü anlamına geldiğini vurguladı.
Elder da Ukrayna'daki mülteci krizinin hız ve ölçek açısından İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana eşi benzeri olmadığını vurguladı.
Komşu ülkelere geçen çocukların ailelerinden kopma, cinsel taciz ve insan kaçakçılığı riskleriyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Elder, “Bu felaketten kurtulmanın tek yolu bu savaşa son verilmesidir, şimdi sona erdirilmesidir” ifadesini kullandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, savaş başladığında Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu.
En az 579 sivil hayatını kaybetti
BM 12 Mart tarihli açıklamasında da 24 Şubat-12 Mart arasında mültecilerin şu ülkelere gittiğini belirtmişti:
Polonya'ya 1 milyon 655 bin 503, Macaristan'a 246 bin 206, Slovakya'ya 195 bin 980, Rusya'ya 105 bin 897, Moldova'ya 104 bin 929, Romanya'ya 84 bin 671, Belarus'a 938 ve diğer Avrupa ülkeleriyle Türkiye’ye de 304 bin 156 mülteci.
Bu rakamlara ek olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişi Rusya'ya geçti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-11 Mart arası en az 579 sivil hayatını kaybetti, 1002 sivil ise yaralandı. Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı. (AS)