Haberin İngilizcesi için tıklayın
TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 24 Ocak’ta yoğun kar yağışının ardından 3. Havalimanı’nda kargo hizmeti sunan terminale ait çatının çökmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Kar yağışının ardından havalimanının neredeyse tamamen işlevsiz hale geldiğine değinilen açıklamada “Bu olay da bir kez daha göstermiştir ki; iklim krizinin nedenlerini oluşturan yapılar, iklim değişikliklerinin etkilerine en fazla maruz kalan yapılar olacaklardır” denildi.
TIKLAYIN - Atatürk Havalimanı'ndan kalkan uçak 3. Havalimanı'ndan neden kalkamıyor?
Makina mühendislerinin açıklaması şöyle:
“Bilim ve doğayla inatlaşmak”
“Bilim ve doğayla inatlaşarak son derece hatalı yer seçimiyle başlayıp, güvencesiz, teknik bakıştan uzak ve denetimsiz bir yapım süreciyle ortaya çıkan 3. Havalimanı ve bağlı çevre yollarında meteorolojik bütün uyarılara rağmen mevsimsel yoğun kar yağışı nedeniyle yaşananlar bilimin ve denetimin önemini bir kere daha ortaya çıkarmıştır.
“Projelendirme aşamasından yapım aşamasına, kullanım aşamasına kadar düzenli denetimlerden geçmeyen yapılar İstanbul ve ülkemizde bu gibi olaylarla gündem olmaya devam edecektir.”
Çatı neden çöktü?
Yaşanan çatı yapısının çökmesi sonrasında kimsenin hayatını kaybetmemesinin “büyük bir şans” olarak nitelendirildiği açıklamada, kar yağışı sebebiyle biriken yükü taşıyamayarak çöken çatının gerekli hesaplamalar yapılmadan ve önlemler hiçe sayılarak inşa edildiği belirtildi:
“Çelik çatı yapılarının yapımı ve montajı öncesinde ilgili tüm riskler değerlendirilerek projelendirilmesi ve elde edilen verilere göre montaj talimatlarının oluşturulması gerekmektedir.
“Bu tür yapıların imalatı ve montajı sonrası projeye uygun şekilde yapılıp yapılmadığı uzman denetçiler tarafından kontrol edilmelidir. Kullanım koşulları ve kullanım süresi göz önünde bulundurularak bu tür yapılar; deformasyon, çatlak ve korozyon gibi uygunsuzlukları tespit etmek amacıyla sürekli kontrol edilmeli ve güvenli olduğuna emin olunmalıdır.
“Çalışma yapabiliriz”
“Kaza oluş nedenlerine ilişkin ilgili uzmanlık alanlarından oluşturulacak bir heyette Makina Mühendisliği meslek alanını ilgilendiren konularda Oda olarak çalışma yapabileceğimizi ve bundan sonra oluşabilecek bu tür kazaların önlenmesi konusunda ilgili kurumlarla iş birliği yapabileceğimizi kamuoyuna bildiririz.”
Ne olmuştu?
3. Havalimanı 29 Ekim 2018'de hizmete girdi.
İktidarın “dünyanın en büyük havalimanlarından” diye sunduğu projeyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İnşaat süresinden kapasitesine kadar gerçek anlamda dünya çapında bir şaheser olan bu havalimanımız, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin sembollerinden biridir” demişti.
Ancak 24 Ocak'taki fırtına sırasında kargo terminalinin çatısı çöktü, bazı işçiler hafif şekilde yaralandı. Aynı gün İstanbul’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da tarifeli uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı’na indi.
3. Havalimanı İşletmecisi İGA, olumsuz hava şartları ve yoğun kar yağışından dolayı tüm uçuşları durdurdu. Çok sayıda yolcu havalimanında mahsur kaldı. Birçok yolcu da geceyi geceyi karton kutular üzerinde geçirmek zorunda kaldı.
25 Ocak'ta, mahsur kalan turistlerin “We need hotel” (Otele ihtiyacımız var) sloganları atarak durumu protesto etmesi üzerine havalimanına polisler girdi. Aynı gün İGA personelini taşıyan servis aracı, havalimanı girişinde kontrolden çıkarak devrildi, yine yaralananlar oldu.
(TP)