İnsanca çalışma koşulları talep ettikleri için havalimanı şantiyesinde eylem yapan ve sonrasında kolluk kuvvetlerinin yaptığı operasyonla gözaltına alınan 3. Havalimanı işçilerinin davası yarın görülmeye başlanıyor.
31'i tutuklu, 31'i de denetimli serbestlikle bırakılan ve aralarında DİSK Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut ve dört İnşaat-İş Sendikası yöneticisinin de bulunduğu 62 kişi, Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
TIKLAYIN - Savcılığın ve Polisin 3. Havalimanı İşçilerine Karşı İşlediği Suçlar
DİSK: Haklarını savunmaları suç değildir
Yarın başlayacak dava öncesinde DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca bir açıklama yayınladı. Açıklamada insanca yaşamak ve çalışmak için mücadele eden inşaat işçileri ve sendika yöneticilerinin iki buçuk aydır Silivri Hapishanesinde tutulduğu ifade edildi.
Konca "52 işçinin canını alan çalışma koşullarına direnmek, haklarını savunmak suç değildir. Sendikal faaliyet yürütmek suç değildir" dedi.
Konca açıklamasında "Üçüncü havalimanında asıl suçlular, işçilerin en temel haklarını gasp eden patronlardır; işçilerin her biri "suç duyurusu" niteliğinde olan taleplerine kulaklarını kapatanlardır; suçlu patronları değil işçileri tutuklayanlardır; 52 işçinin öldüğü kölelik düzeni şartları altında çalışmalarına cevaz veren devletin yetkili kurumlarıdır" ifadelerini kullandı.
DİSK Genel Sekreteri Konca, asıl Türkiye işçi sınıfının insanca yaşama ve insanca çalışma talebinin yargılanacağını belirterek, davanın yarın başlayacağının hatırlatmasını yaptı.
TIKLAYIN - CİMER: 3. Havalimanı İnşaatında 5 Yılda En Az 52 İşçi Hayatını Kaybetti
Ne olmuştu?
14 Eylül 2018'de 3. Havalimanı şantiyesindeki çalışma şartlarının ağırlığı, barınma, yemekhane ve servis koşullarının kötülüğü, ücretlerin ödenmemesi ve iş cinayetleri sebebiyle işçiler eyleme başlamış, aynı gece, inşaat işçilerinin kaldığı odalar basılmış, 401 işçi gözaltına alınmıştı.
TIKLAYIN - 3. Havalimanı İşçilerinin Eylem Kronolojisi
Aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu gözaltına alınan 401 işçiden 62'si tutuklanarak Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na götürüldü. Aradan geçen zaman içerisinde 62 işçinin 31'i kademe kademe denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı.
Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı Terör, Kaçakçılık, Narkotik, Ekonomik ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından iddianame hazırlandı ve hazırlanan iddianame Gaziosmanpaşa 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
İddianamede işçilere 'görevi yaptırmamak için direnme, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kamu malına zarar verme, toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23. maddede belirtilen aletlerle katılma ve mala zarar verme' suçlamaları yöneltildi. (HA)