* Fotoğraf: Umut Sen
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul'da yapımı devam eden 3. Havalimanı inşaatında, kötü çalışma koşulları sebebiyle iş bırakan ve gözaltına alınan işçiler üç ayrı karakolda tutuluyor.
Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Arnavutköy Karakolu'nda 380, Maslak Karakolu'nda 73, Eyüp Karakolu'nda 90 kişinin olduğu bilgisini paylaştı.
İşçilerin Arnavutköy Karakolu'ndaki odada yerlerde oturduğunu gösteren fotoğrafı Umut-Sen sosyal medyadan paylaştı.
Halkların Demokratik Partisi milletvekillerinin Arnavutköy Karakolu'na girişleri engellendi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konferasyonu (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yayınladıkları ortak açıklamada "Bu kara lekelerin daha da büyümemesi için gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalı, işçilerin tüm talepleri karşılanmalıdır" dedi.
İşçilerin yatakhanesine düzenlenen baskında, İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) Sendikası Genel Sekreteri Yunus Özgür, Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider, sendika sözcüsü Uğur Karadaş ve Özkan Özkanlı ile Deniz Gider’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.
"İşçiler karakolda, vekiller alınmıyor"
HDP Milletvekilleri Erkan Baş ve Züleyha Gülüm ile HDP İstanbul İl Örgütü yöneticilerinden oluşan heyet Arnavutköy Karakolu önünde açıklama yaptı. Erkan Baş “Özel mülkü korumak jandarmanın görevi midir?” diye sordu.
“Arnavutköy Jandarma Karakolu’nda 380 işçi tutuluyor. Milletvekilleri bu kapıdan içeri sokulmuyor. Açıkça söylüyorum bu hukuksuz emirleri uygulayanlar suç işliyor.
“Hepsi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ortada haksızlık yapan patronlar varken onları sorgulamıyorsunuz. Burada insanlar aylardır çığlık atıyor, işçiler öldürülüyor. Bunun soruşturulması, bunların cezalandırılması gerekiyor.
“İşçilerin taleplerini herkes okusun, insan gibi yemek yemek, düzgün bir yerde yatmak istiyoruz; bunlardan daha insani talepler olabilir mi? Bu talepler suç değil. Bunları yerine getirmeyen patronlar suç işliyor, iktidar suç işliyor. Eğer iktidar halka hizmet eden bir iktidar olsa bunlar olmaz. İşçiler şirket otobüsleriyle, patronların otobüsleriyle karakola getiriliyor bundan daha büyük suç yok."
Dört örgütten ortak açıklama: Derhal serbest bırakılmalılar
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un açıklamasında şu ifadeler öne çıktı:
"Soruyoruz: 'İş kazalarına karşı önlemler alınsın, yatakhaneler-banyolar temiz olsun, tahtakurusu sorunu çözülsün, maaşlar elden verilmesin, SGK ve vergi hırsızlığı yapılmasın, ücretler zamanında ödensin' taleplerini karşılanamayacak talepler olarak görüp işçilere saldırı emrini veren irade kimdir?
"Hukuk dışı ve insanlık dışı 18. yüzyıl çalışma koşulları sona erdirmek yerine işçilerin üzerine kolluk gücü gönderilmesi, işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafıdır.
"Jandarma karakollarının önündeki taşeron şirket imzalı 'gözaltı' araçları bu düzenin sembolü olarak tarihe geçmiştir.
"AKP iktidarı 'köle değiliz' diyen havalimanı işçilerini gözaltına alarak, Türkiye'nin tüm işçi ve emekçilerine 'Hayır kölesiniz' yanıtı vermiştir.
"İnsanlık dışı çalışma koşullarını, devletin zor aygıtları kullanılarak dayatanlar bilsin ki, 29 Ekim'de bir siyasi gösteri ile açmak istedikleri Havalimanı, doğa katliamıyla, işçi ölümleriyle, işçilerin haklı taleplerinin zor kullanarak ezilmek istenmesiyle, yandaşları zengin eden döviz üzerinden garantili sözleşmelerle anılacaktır."
İşçilerin talepleri
Güvencesiz çalışma şartlarını, barınma ve servis sorunlarına ek olarak yemekhanede yaşanan sıkıntıları protesto eden işçilerin eylemi üzerine polis ve jandarma dün gündüz saatlerinde Akpınar yerleşkesine girmiş biber gazıyla işçilere müdahalede bulunmuştu.
İşçilerin şirket yönetimine ilettiği taleplerin listesi şöyle:
İGA yönetimiyle görüşmeye katılan heyetin de başkanı olan sendika temsilcimiz Özkan Özkanlı işçi arkadaşımızın taleplerini basına açıklıyorhttps://t.co/Dj6zMzPANB pic.twitter.com/kt2Sz7xtt9
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) 14 Eylül 2018
- Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.
- Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek.
- Servis sorunu çözülecek.
- Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek.
- Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek.
- Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak.
- Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek.
- İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek.
- Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.
- Talepler basın karşısında okunacak.
- İş cinayetleri çözülecek.
- 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması.
- Bayram ikramiyesi verilmesi.
- Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk'ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması.
- İşçi kıyafetlerinin verilmesi.
- Serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi.