3. havalimanın ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına rağmen projeyle ilgili sürecin devam edeceğine dair açıklamalara karşı TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nda (ÇMO) basın toplantısı gerçekleştirdi.
Avukat Alp Tekin Ocak, Özgür Ceylan Aytaç, Alican Ocak, Cevat Ocak ve Yıldırım Yılmaz tarafından açılan dava sonucunda İstanbul 4. İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararının yürütme kararını durdurmuştu.
Su havzaları tehdit altında
Davayı açanların ÇMO İstanbul Şubesi'nde yaptığı toplantıda, 3. havalimanı için tek bir çivi dahi çakılamayacağı, yapılan her faaliyetin hukuksuz ve ekolojik yıkım anlamına geleceği belirtildi.
Yapılan basın açıklamasından satır başları şöyle;
“İstanbul’un su havzaları tehdit altında. Proje alanı, şehir kullanım suyunun önemli bir bölümünü karşılayan Terkos Gölü ve Alibeyköy Barajı’nın uzun mesafe koruma alanında yer almakta olup bölgede meydana gelecek yapılaşma ve sanayileşme havza alanlarındaki kirliliği geri dönüşsüz olarak arttıracak.
Akciğerler yok olacak
“Proje alanı çarpık kentleşmenin henüz ulaşmadığı, şehrin akciğerlerini ve karbon yutak alanlarını oluşturan bir alan. 7650 hektarlık alana sahip devasa proje bölgedeki ormanlık alanları, bölgeye has doğal dokuyu ve ekosistemleri olumsuz etkileyecek biyolojik çeşitliliği oluşturan canlıların yok olmasına neden olacak. Kuzey ormanlarının yok olması tehlikesi İstanbul'un hava kalitesini geri dönüştürülemez şekilde etkileyecek.
Ekolojik sistm bozulacak
"Terkos Gölü'nü besleyen sulak alanların oluşturduğu ekolojik ortam, muhtelif bitkiler için özel yaşam alanı niteliğinde ve göçmen kuşların konakladığı doğal ortam. Proje, ekolojik dengeyi bozma riski taşıyor.
“Proje mikroklima etkisi yaratacak. Yapılaşma ve yollarla birlikte çok daha büyük bir alanı kaplayacak proje dev bir geçirimsiz, betonlaşmış alan ve ekolojik boşluk oluşturacak. Bu cansız alan olası bir ısı adası oluşturup iklim değişikliğini hızlandıracak.”
“İstanbul’un ihtiyacı süslü ‘kalkınma’ söylemleriyle yeni rant ve yıkım alanlarının oluşturulmasında değil, yaşanabilir kentsel alanlar oluşturulmasında, ulaşım ve barınma sorununa bilimsel verilerin ışığında çözüm bulmasında ve kentin bir bütün olarak tüm sorunları ile birlikte planlanması.”
Devlet kanadından açıklamalar
Mahkemenin kararının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "ÇED raporu kararı inşaatı etkilemeyecek" dedi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü de kararın yapılan iş ve işlemleri durdurmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Bakan Güllüce de "Maddi hata olduğu kanaatindeyiz. Doğru bir karar değil, itirazımızı yapacağız" yorumunda bulundu. (YA/NV)