* Fotoğraf ve Kaynak. Anadolu Ajansı.
Maraş'ın simgelerinden biri sayılan ve yaklaşık 3 bin 500 yıllık fil fosili ile erken Bizans dönemine ait Germanicia Antik Kenti'nin taban mozaikleri, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerini hasar görmeden atlattı.
Maraş Arkeoloji Müzesi Müdürü Safinaz Acıpayam, Anadolu Ajansı muhabirine, şiddetli depremlerden hemen sonra çalışanlarla birlikte müzeyi ve müzedeki eserleri kontrol etmek için yola çıktıklarını söyledi.
Müzeye vardıklarında binada herhangi bir hasar olmadığını gördüklerini söyleyen Acıpayam, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Kırılma ya da zarar yok
"Müzeye gelir gelmez hemen eserlerin olduğu bölüme gittik. Eserlerimizin hiçbirinde kırılma veya herhangi bir zarar olmadığını gördük. Bu bizi tabii ki mutlu etti. Bazı sergilenmeyen eserleri daha önce paketli bir şekilde acil afet durumuna göre muhafaza altına almıştık, bu eserleri daha güvenli bir yere taşıdık."
Acıpayam, Arkeoloji Müzesi'nin yanında bulunan ağır hasarlı binanın yıkılma ihtimali olduğunu da söyledi.
Müze müdürü, koruma altına eserler arasında Gavur Gölü bölgesinde bulunan 3 bin 500 yıllık, nesli tükenmiş "Maraş Fili"nin iskelet kalıntılarının yer aldığını, iskeleti oluşturan kemiklerin uzman restoratörler tarafından tek tek paketlendiğini ve taşındığını belirtti.
Mozaikler de sağlam
Taban mozaiklerinin de depremden etkilenmediğini söyleyen Acıpayam "Tüm taban mozaiklerimiz sağlam. Herhangi bir tahribat yaşanmadı," dedi.
Acıpayam, müze binasının sağlamlığına göre eserlerin başka bir müzeye taşınabileceğini belirtti.
(TY)