Görsel: gizmodo.com.au
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), dün (1 Ekim) itibariyle tüm maddelerinin yürürlüğe girdiği sosyal medya yasasıyla ilgili yaptığı açıklamada endişeli olduklarını duyurdu.
Söz konusu yasayla birlikte eleştirel gazetecilik yapmanın daha da zorlaşacağı belirtilen RSF açıklamasında “Yeni mevzuatın hükümete sosyal medya platformları üzerinde çok daha fazla kontrol sağladığı Türkiye'de, bunun açık sözlü gazetecileri sansürlemek için kullanımından endişe duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Son 3 ayda Türkiye’de en az 347 internet haberinin sansürlendiğini bildiren RSF, Twitter, Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformlarının yürürlüğe giren yasadan etkileneceğini hatırlattı.
Konuyla ilgili RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Bu yeni hükümler, Türkiye hükümetine sosyal medya üzerinde büyük bir kontrol sağlıyor ve platformlar yetkililerden gelen taleplere uyarsa birçok gazeteci doğrudan yargı tehdidiyle karşı karşıya kalabilir” " dedi.
Önderoğlu "Tüm çevrimiçi muhalefet biçimleri zaten sistematik ve keyfi müdahalelere maruz kaldığından, bugünden itibaren platformlarda benzeri görülmemiş düzeyde bir sansür beklenmelidir” diye konuştu.
Üç ayda 347 makaleye sansür
Son dönemde sansürlenen haber sayısındaki artışa dikkat çeken RSF, son 3 ayda Türkiye’de en az 347 internet haberinin sansürlendiğini bildirdi.
Üç sitenin tamamen erişilemez olduğunu aktaran RSF açıklamasında Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu’yla beraber 4 kişinin Libya’da öldürülen MİT mensubu haberi nedeniyle aylarca hapsedildiğinden bahsetti.
Türkiye, RSF'nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 154. sırada yer alıyor. (HA)