Silivri 5 No'lu Kapalı Cezaevi Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu, 29 yıldır hapishanede olan ve koşullu salıverilme tarihine bir yıl kalan şair İlhan Sami Çomak ve avukatlarının yaptığı denetimli serbestlik başvurusunu reddetti.
bianet'e konuşan Çomak'ın vasisi akademisyen İpek Özel, "İlhan ve avukatları Hakan Bozyurt ve Cafer Çakmak'ın 21 Ağustos'ta yaptığı denetimli serbestlik başvurusu reddedildi. Karar bugün İlhan'a tebliğ edildi" dedi.
"Kararın hukuki dayanağı yok"
Kararın hukuki bir dayanağının bulunmadığını belirten Özel, "İlhan'ın iyi hallilik ve samimiyet değerlendirmeleri yüksekti. Silivri'de kaldığı sürenin önemli bir bölümünde, neredeyse 8 sene tek başına kaldı, hep edebiyat ve şiir üretti çalıştı. Daha ötesi hiç bir hukuk sisteminde 29 sene cezaevinde kalan bir hükümlü için bir sene daha kalsın, bu 29 sene yeterli değil denemez. Böyle demek o ülkenin cezaevlerine olan güveni sarsar, cezeevi 29 senede hükümlüleri, işlemiş oldukları suç her ne olursa olsun, yeniden topluma katılmaya hazırlamış olmalıdır" dedi.
Avukatlar karara itiraz edecek
"Bu karar bunu yapamamış olmanın itirafı gibi blr şey" diyen Özel, "Cezaevi sadece hapsetmez ondan çok daha önemlisi yeniden topluma katılmak üzere kişileri hazırlar. Bu şekliyle bu en önemli görev ve sorumluluk zafiyete uğramıştır" ifadelerini kullandı.
Özel, Çomak ve avukatlarının karara itiraz edeceğini söyledi.
Çomak'ın avukatları Bozyurt ve Çakmak, "5275 sayılı yasanın 105/A maddesi uyarınca" müvekkilleri için 21 Ağustos'ta Silivri 5 No'lu Kapalı Cezaevi Müdürlüğü'ne dilekçeyle denetimli serbestlik başvurusunda bulunmuştu.
29 yıllık mahpus Çomak'ın koşullu salıverilme tarihi 21 Ağustos 2024.
İlhan Sami Çomak kimdir?
1994'te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakma" ve "bölücü faaliyette bulunma" suçlamalarıyla tutuklandı.
Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı. Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken PKK'ye üye olmak, molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır Lice'de silahlı çatışmaya girmek, karakola saldırı gibi eylemlerden idama mahkum oldu. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi.
TIKLAYIN - 15. Metin Altıok Şiir Ödülü İlhan Sami Çomak'ın
Yargıtay 2000'de Çomak'ın cezasını onadı. Çomak 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve DGM'de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.
AİHM, 2006'da Çomak'ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak'ın yeniden yargılanmasına karar verdi.
AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014'te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014'te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onandı.
29 yıldır hapishanede olan Çomak'ın "Günaydın Yeryüzü", "Geldim Sana", "Açık Deniz", "Karınca Yuvasını Dağıtmamak", "Hayattayız Nihayet" ve "Hayat Seni Çok Seviyorum" adlı kitapları yayımlandı.
(NT)