15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu iddia edilen gazetelere yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 29 gazeteci ve yazarın yargılamasına devam edildi. Mahkeme ara kararında tutukluluğun devamına karar vererek, duruşmayı 24 Ekim'e erteledi.
Yeni heyet, yeni savcı
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün (6 Temmuz) görülen duruşmaya 25 tutuklu gazeteci katıldı. Mahkemenin heyeti, Nisan ayında sanıklar hakkında tahliye kararı verdiği için dağıtılmış, yerine yeni üyeler atanmıştı. Yeni heyette Ayhan Arduç (Başkan), Emre Binici ve Emre Efe Şimşek yer aldı.
Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun yayımladığı yaz kararnamesinin ardından duruşmanın Yargıda Birlik Derneği yöneticisi olan savcısı Fatih Karakuş da Büyükçekmece'ye düz savcı olarak gönderildi. Yeni duruşma savcısı Aydın Boztaş oldu.
Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takip etti. Duruşma başlangıcında mahkeme başkanı emniyetin mahkemeye sanıklar hakkında düzenlediği ByLock raporunu okudu.
ByLock var mı yok mu?
Duruşmada tahliye edildiği gece darbe suçlamasıyla gözaltına alınarak tutuklanan HaberTürk TV eski çalışanı gazeteci Oğuz Usluer tahliyeye ilişkin talepte bulundu.
Usluer, mahkeme başkanının ByLock'a ilişkin okuduğu belgelerde isminin hem kullanıcı listesinde, hem de kullanıcı olmayanlara ilişkin listede yer aldığını belirtti, “ByLock var mı yok mu? Biz de aç kapa olduk” diye tepki gösterdi.
Gazeteci Ufuk Şanlı da isminin her iki listede geçtiğini anımsattı. Tutuklu gazetecilerden Seyit Kılıç ve Mutlu Çölgeçen de, mahkemeye emniyetin gönderdiği ilk yazışmalarda ByLock kullanıcı olmadıklarının, emniyetin yolladığı yeni listede de ByLock kullanıcısı oldukları şeklinde değerlendirildiklerini söyledi. Bu tepkilerin üzerine mahkeme başkanı yanlış okuduğunu söyledi.
Tutuklu sanıklardan öğretmen Davut Aydın da, 5 Haziran'da Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiğini belirterek, “11 aydır tutukluyum. 35 kişilik koğuşta kalıyorum ve bedeni durumum nedeniyle zorlanıyorum. Kilo kaybım da var, 44 kiloyum” dedi. Aydın, kendine yöneltilen ByLock kullanıcısı olduğuna ilişkin iddia ile ilgili de “Raporda ByLock'u Aralık 2014'te kullandığım belirtiliyor. Ancak o tarihlerde kullandığım telefon akıllı telefon değildi” dedi.
Karaalioğlu'nun tavsiyesi
Habertürk TV eski çalışanı gazeteci Abdullah Kılıç da hakkındaki kanalda kadrolaşmaya gittiği yönündeki iddialara yanıt verdi.
Kendisinin çalışma süresi boyunca üç kişiyi işe aldığını, bunların Kanal 7 ve A Haber'den geçtiklerini anımsatarak, “Bu kişileri de bana Mustafa Karaalioğlu tavsiye etti” dedi.
Hanım Büşra Erdal da “1 yıldır tutukluyum. İddianame ortada. Delil toplama aşaması da yoktur. Tutuklamadan murat edilen de alındı. Artık tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Zaman gazetesi muhabiri Bayram Kaya da, Silivri Cezaevi'nden adım atmadan çıkışında bizi polise teslim ettiler. Emniyette sanki hayvanlara reva görülen bir duruma maruz bırakıldık. Bizimle ilgili tahliye kararı veren heyet tarihe altın harflerle adını yazdıracaklardır.
Tahliye taleplerinin ardından mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, somut delillerin olduğunu öne sürerek, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı iddiasıyla dava kapsamında tutuklu bulunan 8 kişinin tutukluluk halinin devamını talep etti.
Ara karar veren mahkeme tüm tahliye taleplerini reddetti, davaya 24 Ekim 2017'de saat 10.00'da devam edilecek.
Ne olmuştu?
30 Ağustos’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında aralarında gazeteciler ve akademisyenlerin bulunduğu 35 kişi hakkında gözaltı kararı vermiş, 27'si tutuklanmıştı. Farklı zamanlarda tutuklanan gazeteci ve yazarlar 8 ayrdır davanın başlamasını bekliyor.
AA, gözaltı kararını "FETÖ'nün medya yapılanmasına operasyon” başlığıyla duyurmuştu.
Yargılananlar Millet, Cihan Haber Ajansı, Zaman, Meydan, Yeni Hayat, Bugün gazeteleri, Rotahaber ve Samanyolu Haber siteleri çalışanları, sahipleri ve yazarlarından oluşuyor.
İddianamede Said Sefa hakkında 22.5, diğer 28 sanık hakkında 15'er yıla kadar hapis cezaları isteniyor.
Yargılananların isimleri alfabetik sırayla şöyle:
Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Atilla Taş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyemin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammet Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Said Sefa, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Yetkin Yıldız.
Mahkeme heyeti son duruşmada 21 gazeteci hakkında tahiye kararı verdi, ama gazeteciler tahliye edilemeden haklarında gözaltı kararı çıkarıldı, tahiye kararı verilenlerden 13'ü başka bir soruşturma kapsamında yeniden tutuklandı, diğer sekizinin tahliyesine ise duruşma savcısı itiraz etti, sonuçta hiçbiri serbest kalamadı.
13 gazeteci için ayrıca dava açıldı, gazetecilere ikişer kez müebbet istendi.
Tahliye kararını veren hakimler İbarahim Lorasdağı, Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim ise açığa alındı.
(EA)