15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu iddia edilen gazetelere yönelik soruşturma kapsamında açılan 29 gazeteci ve yazarın yargılandığı davaya devam edildi..
Tanıklar dinleniyor
Dava tanıkları dinlenmesiyle devam ediyor.
Güneri: Benim yerime Erdal'ı yayına aldılar
Duruşmada tanık olarak dinlenen 2009 yılında Habertürk TV muhabiri olan Yasemin Güneri (Çetin), dava sanıklarından Oğuz Usluer'in kendisine “Ergenekon sanıklarını fazla kolluyorsun” dediğini, “Hocaefendiye niye karşısın” diye sorduğunu beyan etti.
Güneri, örgütün düşüncesine uygun yayınlar yapıldığını, konukların ona göre seçildiğini belirterek, “Abdullah Kılıç'ın [dava sanığı, eski Habertürk Haber koordinatörü] gazeteye gelmesinin ardından yayın politikası değişti” dedi.
Güneri ayrıca, Ergenekon davasında karar verilmesi üzerine beş yıldır davayı takip eden gazeteci olarak kendisinin değil yine dava sanıklarından olan Hanım Büşra Erdal'ın programa konuk olarak çıkarıldığını mahkeme ile paylaştı.
Kılıç: Çözüm sürecini savunduğum için işten çıkarıldım
2009-2013 yılları arasında Habertürk TV'de haber müdür yardımcısı olarak çalışan Ecevit Kılıç ise tanık beyanında, Habertürk'te çalışan sanıklarla ilk kez 2012'deki MİT krizinde karşı karşıya geldiklerini söyledi. Kılıç, krizin yaşandığı akşam haberin henüz internet sitelerinde yayınlanmadan, önce Ankara'dan haber verildiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Ben haberi girmeme taraftarıydım. Sonra diğer muhabirler de aramaya başladı. Sanıklardan Bülent Ceyhan teyit edince girdik. 'Bülent Ceyhan'a yüzde yüz güveniyoruz' dediler. Ertesi gün asıl kriz yaşandı. Öğle kuşağını hazırlıyordum. Ekranda Hakan Fidan'ın İstanbul'a geldiği ile ilgili son dakika döndü. Bunun üzerine yayına kimi alacağımızla ilgili sert bir kavgamız oldu Oğuz Usluer ile. Ben orada bir yapıyı hissettim. Çözüm sürecine tavır alıyorlardı o zaman. Bir süre sonra o gün cemaat dediğimiz normal gördüğümüz yapıyı orada gördük. Orada bir cemaat, FETÖ yapılanması vardı. Bu arkadaşlar oradandı, ben de buradaydım. 17-25 Aralık operasyonlarından sonra işten atıldım. Biz sadece politik bir yapıdan bahsetmiyoruz. Ahlaki olarak da aşağı seviyede bir yapıdan bahsediyorum.”
Kılıç'ın ardından yine gazeteci tanıklardan olan Şevket Ünal Şahin, Samet Karagöz, Mustafa Çelebi dinlendi.
Ara karar veren mahkeme davaya 6 Temmuz'da devam edecek.
Ne olmuştu?
30 Ağustos’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında çok sayıda akademisyen ve gazeteci tutuklanmıştı. 29 sanıktan tutuklu olan 26'sı altı ay boyunca davanın açılmasını beklemişti.
AA'nın "FETÖ'nün medya yapılanması" olarak adlandırdığı, 26'sı tutuklu, biri tutuksuz 29 gazeteci ve yazarı hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan dava 27 Mart'ta başladı. Tutuklular 8 aydır davanın açılmasını bekliyordu.
Yargılananlar
Yargılananların isimleri alfabetik sırayla şöyle:
Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Atilla Taş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyemin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammet Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Said Sefa, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Yetkin Yıldız.
Tutuklayan ve yargılayan aynı hakim
Davanın ilk mahkeme heyetinin başkanı İbrahim Lorasdağı idi. Lorasdağı, aynı zamanda, Sulh Ceza Hakimi iken dava sanıklarından Taş, Aksoy, Çölgeçen ve Çulhaoğlu'nu tutuklayan hakim idi. Avukatların itiraz ve taleplerine karşın Lorasdağı davadan el çekmedi.
Millet, Cihan Haber Ajansı, Zaman, Meydan, Yeni Hayat, Bugün gazeteleri, Rotahaber ve Samanyolu Haber siteleri çalışanları, sahipleri ve yazarlarının yargılandığı davanın beşinci duruşmasında mahkeme Atilla Taş, Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız'ın tahliyesine karar verdi.
Hanım Büşra Erdal, Ahmet Memiş, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Cuma Ulus, Habib Güler, Halil İbrahim Balta ve Muhammet Said Kuloğlu'nun serbest bırakılmasına itirazda bulunuldu, itirazı kabul eden İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi 8 sanık hakkında yeniden yakalama kararı çıkardı. Sekiz gazeteci ve yazar tahliye edilmedi.
Tahliye edilen diğer sanıklar Abdullah Kılıç, Cihan Acar, Bünyemin Köseli, Mustafa Erkan Acar, Oğuz Usluer, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Atilla Taş, Ali Akkuş, Hüseyin Aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Seyid Kılıç ve Yetkin Yıldız hakkında ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca "darbe" soruşturması başlatılmış ve bu kişiler hakkında gözaltı kararı verildi. Akkuş dışındakiler tutuklandı.
Tahliye kararı veren heyet açığa alındı
Savcının bir üst mahkemeye itirazının ardından gazeteci ve yazarlar serbest bırakılmadı. Tahliye kararını veren Lorasdağı ile hakimler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim ise açığa alındı. (EKN)