Kamboçya'daki Angkor Wat'ta düzenlenen 8. İnsan Hakları İçin Avrupa-Asya Buluşması (ASEM) Semineri'ne katılan sivil toplum örgütü ve hükümet temsilcileri, Myanmar halkıyla dayanışmalarını göstermek için bir dakikalık saygı duruşunda bulunacaklarını açıkladı.
Article 19, Güneydoğu Asya Basın Birliği (SEAPA), Kamboçya İnsan Hakları Merkezi, Endonezya Bağımsız Gazeteciler Birliği (AJI) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 29 Eylül'ün Myanmar halkıyla dayanışma günü olması için çağrı yaptı.
ASEM seminerinde Myanmar halkının demokrasi talepleriyle dayanışmak ve Myanmar'daki askeri yönetimin protestoculara yönelik tutumunu dizginlemesi için açıklamaların yapılacağı bir seans da olacak.
Örgütler, Myanmar'daki cunta yönteminin şiddet kullanmaya hemen son vermesini, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü de dahil olmak üzere halkın insan haklarına saygı göstermesini, siyasi tutukluları serbest bırakmasını istiyor.
Ayrıca bütün hükümet ve toplumları Myanmar halkının demokrasi, barış ve uzlaşma taleplerine kulak vermeye, bu talepleri yaşatmaya ve desteklemeye çağırdı.
Myanmar'da askeri yönetimin sone ermesini isteyen göstericilerin üzerine ateş açılması üzerine, son iki günde en az 13 sivil öldürüldü. Öldürülenlerden biri de Japon gazeteci Kenji Nagai'ydi. (TK)