Olaya el koymakla kalmayan Vali Yavuzdemir cinayeti de çözmüştü: "Amatörce işlenmiş bir cinayet. İdeolojik örgüt yok. İsmini bildiğimiz kişi tarafından kullanılmış ve örgütlendirilmiştir. Teşvik edilmiştir."
Gazeteciler ve hak savunucuları sıkça işletilen Ceza Yasası'nın (TCK) "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288. maddesi valileri kapsamıyor mu?
Biz ilgili maddeye baktık valileri kapsamaz diye bir ifade bulamadık; buyurun bir de siz bakın:
"(1) Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır."
Öte yandan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı da, katil zanlısının yaşadığı Pelitli Belde Belediye Başkanlığı'na, vatandaşların, tanımadıkları kişilerle konuşmamaları ve bir yere gitmemeleri yönünde uyarılmaları için bir yazı göndermiş.
Vali çark etti
Dün gazetecilere yukarıdaki açıklamayı yapan Vali Yavuzdemir bugün çark etti.
Yavuzdemir, "Hrant Dink olayının perde arkasında örgüt var mı, yok mu, şu aşamada tabii ki belli değil. Konu yargıya intikal etti. Savcılık soruşturmayı sürdürüyor. Bunun arkasında örgüt var mı, yok mu, bağlantıları nedir, soruşturmanın sonucunda ortaya çıkacak. Bu cinayetin arkasında kimlerin yardım ve yataklık ettiği de soruşturma sonucunda belli olacak. Henüz dava açılmadı. Yargıda olan konuyla ilgili bizim yorumda bulunmamız uygun olmaz" dedi.
Vali Yavuzdemir, Emniyet Müdür Vekili Mehmet Tülek ve Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ali Öz'le birlikte Valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında "Trabzon ve Trabzonlular aleyhine söylenenleri aynen iade ediyoruz" diye konuştu.
Vali Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen zanlı Yasin Hayal'in, McDonalds'ın bombalanması olayı sonrasında neden takip edilmediğiyle ilgili soruyu "Polisin takip yapabilmesi yargının iznine tabi. Hukuk devletindeyiz. Bir insanın peşinde polisin, jandarmanın dolaşması o insanı rahatsız eder. Onun takip edilmesini gerektirecek ciddi delilleri ortaya koymak lazım hakimin önüne. Yoksa izin vermez mahkeme" diye yanıtladı.
Polisin önemli ihtiyaçları olduğunu iddia eden Yavuzdemir, MOBESE sistemini kurmak için çalışmalara başladıklarını da müjdeledi!
"MOBESE'nin yararı tartışılmaz. Katil zanlısının resimlerini kameradan elde ettiler mesela. Kameranın olduğu yerde görevlinin bulunmasına da ihtiyaç yok."
Yavuzdemir: Cinayetin arkasından bir şey çıkmayacak
Aynı Trabzon Valisi Yavuzdemir dün (25 Ocak) Hrant Dink cinayetinin arkasında bir şey çıkmayacağını ve amatörce işlendiğini iddia etmişti.
Yavuzdemir hukuktan rahatsızlığı ve kendisini engellediği, İnternet kafeleri hakim izniyle denetmelisinden duyduğu memnuniyetsizliği ifade ederken kendini göstermişti:
"Anne-babaların çocuklarına olan ilgi azlığı, anne-babanın çalışıyor olması, çocukları başıboş bırakıyor. Başıboş kalan çocuk atari ve İnternet salonlarında vakit geçiriyor. İnternet kafeler mülki amirin onayıyla denetlenmeli. Ben hakimden izin alıyorum."
Valinin açıklamalarından dün medya da nasibini almıştı: "Medyada ordunun Trabzon'a müdahalesi gibi bir söylem geliştiriliyor."
"Jandarma anons yapın dedi, biz de yaptık"
Trabzon Jandarma İl Komutanlığı'nın yazısı üzerine görevlendirilen belediye ekipleri, araçlarla Pelitli beldesindeki sokaklarda dolaşarak, megafonla belde sakinlerine "Sivil kişilere bilgi vermemeleri ve onlarla birlikte herhangi bir yere gitmemeleri" uyarısında bulunmuştu.
Pelitli Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı da sorular üzerine "Bazı sivil giyimli insanların kendilerini polis ve jandarma gibi göstererek vatandaşların kimlik bilgilerini aldığı ve bir yerlere götürüp sorular sorduktan sonra bırakmaları ihbarları üzerine, biz de böyle anons yaptık. Bunların kim olduklarını bilmiyorum. Bir örgüt mü yoksa meraklı vatandaşlar mı, ne olduğunu bilmiyoruz. Bize jandarma anons yapın dedi, biz de yaptık" demişti.
Valilik anonsu doğruladı: Amaç soruşturmanın selametiymiş!
Anonsu doğrulayan Trabzon Valiliği de yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
"Pelitli halkının rahatlaması, yürütülmekte olan soruşturmanın selameti ve yetkisiz kişilerin yetkili gibi görünerek konuyu istismar etmelerinin önlenmesi amacıyla, jandarma tarafından 'sivil kişilere bilgi vermemeleri ve onlarla birlikte herhangi bir yere gitmemeleri' konusunda vatandaşları uyaran anons yapıldı."
Valinin "hassasiyeti" yeni değil!
Vali Yavuzdemir, Trabzon'da 6 Nisan 2005'te F tipi cezaevlerindeki tecridi protesto amacıyla Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TAYAD) bildirisi dağıtan beş kişinin linç edilmek istenmesinin ardından linç girişimlerini özendiren açıklamalar yapmıştı.
Vali Yavuzdemir "İnsanları tahrik edecek davranışlardan kaçınmak lazım. Bunlar da (TAYAD'lılar) burada yaşıyor ve bu memleketin vatandaşıysa en az bizim kadar Trabzon'un huzurunu düşünmelidirler" sözleriyle linç girişimlerine cesaret verip teşvik etmiş, görevini kötüye kullanmıştı.
Hak örgütleri olayın ardından Yavuzdemir'in istifasını istemişti. İzmir Barosu avukatlarından Noyan Özkan, Trabzon'daki linç girişimiyle ilgili açıklamaları nedeniyle, Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'le ilgili soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuştu.
Olaydan bir hafta sonra TAYAD'lıların linç girişimini protesto etmek amacıyla yaptığı basın açıklamasında maruz kaldıkları ikinci linç girişiminin ardından vali, TAYAD üyelerini kamu düzenini bozmakla suçlamıştı.
"Sabırlı olmak ve adaletin tecellisini beklemek durumundayız"
Yavuzdemir TAYAD'lıları kastederek bazı çevrelerin kamu düzenini olumsuz etkileyebilecek tutum ve davranışlarda ısrar ettiğini iddia ederek şöyle konuşmuştu:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunlarının suç saydığı fiiller yüce Türk adaletinde mutlaka karşılığını bulacaktır. Sabırlı olmak ve adaletin tecellisini beklemek durumundayız. Adalete güvenmek ve saygılı olmak hepimizin görevidir. Hiç kimsenin adaletin yerine geçmeye hakkı olmadığı gibi sağduyu sahibi yüce Türk milletinin huzurunu bozmaya da hakkı yoktur."
Yavuzdemir, olaylarla ilgili gözaltına alınanlar olup olmadığı yönündeki soruya, olayın adalete intikal ettiğini, sonucu bekleyecekleri yanıtını vermişti.
Vali kimdir?
Vali Yavuzdemir, Ekim 2004'ten beri Trabzon'da görev yapıyor.
1973'te Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Yavuzdemir, Tokat, Sivas, Yozgat, Eskişehir ve Erzincan'da kaymakam vekilliği ve kaymakamlık yaptıktan sonra Devlet Denetleme Kurulu'nda çalıştı.
1990'da İçişleri Bakan Danışmanlığı yapan Yavuzdemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi siyasi cinayetler araştırma komisyonu ile kamuoyunda Susurluk araştırma komisyonu olarak bilinen komisyonlarda uzman olarak çalıştı.
Yavuzdemir, Trabzon'a atanmadan önce Ağrı Valiliği görevini yürütüyordu.(KÖ/TK)