Aralarında şair, yazar, müzisyen, ressam, tiyatrocu ve sinemacıların bulunduğu sanatçılar Hükümetin önce "Kürt açılımı", ardından "demokratik açılım" olarak adlandırdığı Kürt sorununun çözümüne yönelik sürece destek vermek için bir araya geldi.
"Barış İçin Sanat Girişimi" isimli inisiyatifin amacı başta Kürt sorunu olmak üzere ülkedeki bütün meselelere barışçı bir yaklaşımla getirilecek çözüm önerilerine katkı sağlamak.
Sanatçılar 19 Ekim'de İstanbul Eczacılar Odası'nda bir araya gelerek konuyla ilgili ortak bildiri yayınlayacak.
"Sanatçılar siyasi görüş gözetmeden barış için bir araya geldi"
Arif Sağ, Leman Sam, Aynur Doğan, Derya Alabora, Gülten Kaya, Bejan Matur, Cahit Berkay, Ezel Akay, Eşber Yağmurdereli, Haluk Bilginer, Mustafa Erdoğan, Suavi, Tuncel Kurtiz, Vedat Türkali, Hasan Saltık, İclal Aydın, Servet Kocakaya ve Zeynep Tanbay gibi isimlerin oluşturduğu "Barış İçin Sanat Girişimi" üyesi sanatçılar, katıldıkları konser ve gösterilerde akan kanın durması ve toplumsal barışın korunması için diyalog çağrısı yapacaklar.
Girişimin düzenleyicilerinden tiyatrocu Metin Göksel, inisiyatife katılan sanatçıların kendi faaliyetleriyle iradi bir beyanda bulunduklarını Zaman Gazetesi'ne söyledi. İmzacı sayısını bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Göksel, "Siyasi görüş farkı olmadan, barış ve demokrasi noktasında uzlaşılması şartıyla girişimin, bütün sanatçılara açık olduğunu" kaydetti.
"Sanatçıların imza vererek bildiri yayınlamak gibi bir niyetleri yok. Daha uzun zamana yayılan faaliyetlerle bu girişimi desteklemek ve bu sözlerin altını doldurmak gibi bir niyetleri var. Şu an ne tür faaliyetler olacağı konuşuluyor."
"Daha güzel bir Türkiye için..."
Girişimi destekleyen dansçı Zeynep Tanbay da "Katılımı çok yüksek olan bu yeni oluşumun kısa sürede büyük bir kamuoyu oluşturacağını" belirtti. "Sanat bütün ideolojilerin üstündedir" diyen Tanbay, "sanat yoluyla aşılmayacak sorunun olamayacağının" altını çizdi.
"Sanatın bu büyülü dilini kullanarak, doğuya barışı götürmek istiyorum. Kürt sorunu sadece Kürtlerin değil bütün Türkiye'nin sorunudur. Sanatçılar bu demokratikleşme sürecine katkıda bulunmak zorundadır. Hayalim bütün sanatçıların olduğu bir trenle doğuya barış götürmek."
"Barış, insanlık ve birlikte yaşamak için bu platforma katıldığını ifade eden" müzisyen Hasan Saltık'ın girişimle ilgili düşünceleri şöyle:
"İnsanların artık rahat rahat konuşabilmeli. Sadece Kürt açılımı olarak değil, demokratik açılım olarak değerlendiriyoruz. Artık insanlar düğünlerinde şarkı söylediler diye gerdek gecesi gözaltına alınmamalı, sanatçılar görüş beyan ettiler diye gözaltına alınmamalı. Biz bunu daha güzel bir Türkiye için tasarlıyoruz."(BÇ)