"28 Şubatçılar Yargılansın Platformu", postmodern darbe olarak tanımlanan 28 Şubat 1997 sürecinde tutuklanan 14 yaşındaki Yakup Köse adına Sultanahmet Adliyesi'ne suç duyurusunda bulunarak; "O dönem görev yapan herkes yargılansın" dedi.
Adliye önünde basın açıklaması yapan platform, 28 Şubat sürecinde 18 yaşından küçük birçok kişinin tutuklandığını bunlardan birinin de 14 yaşındaki Yakup Köse olduğunu belirtti.
Platform, Köse'nin daha 14 yaşındayken "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandığını, "28 Şubat hukuku" olarak nitelendirdikleri bir yargılamanın sonucunda da idama mahkum edildiğini iddia etti; sürecin şu şekilde yaşandığı açıklandı:
"Köse 28 Şubat sürecinde içeri alındığında daha 14 yaşındaydı; "örgüt üyesi olduğu" gerekçesiyle tutuklandı. 28 Şubat hukukuna göre ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde (DGM) yargılandı. İdam cezası aldı ve hayatının yarısını cezaevinde geçirmek zorunda kaldı.
Evinde buldukları Taraf isimli legal bir dergiden yola çıkarak Köse'ye idam cezası veren hukukçular ve onların adetâ amirleri pozisyonunda olan Çevik Bir ve diğer NATO'cular 28 Şubat sürecinde insanları evlerinden, yerlerinden, yurtlarından ettiler. İstanbul'un göbeğinde. Fatih'te kılık-kıyafet avına çıktılar."
Platform, Çevik Bir başta olmak üzere 28 Şubat sürecinde görev yapanların yargılanmasını talep etti.
28 Şubat'ta Ne Olmuştu ?
28 Şubat 1997'de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) hükümetin uygulamalarını eleştiren ve "irticai faaliyetlere karşı" mücadele çağrısı yapan 18 maddelik bir bildiri yayınladı. Refah Partisi (RP) ve Doğruyol Partisi (DYP) koalisyonu iktidarı dağıldı. Başbakan daha sonra kapatılan Refah Partisi başkanı Necmettin Erbakan, koalisyon ortağı Doğru Yol Partisi başkanı Tansu Çiller, cumhurbaşkanı da Süleyman Demirel'di. Genelkumay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ydı.
5 Şubat'ta Sincan'da tanklar sokağa çıkmış, eski Genelkurmay başkanlarından Hüseyin Kıvrıkoğlu "28 Şubat bin yıl sürecek" demişti. (NV/EÖ)