Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Yaşları 73 ile 89 arasında değişen 28 Şubat sanıklarının infaz sürecinin durdurulması için savcılığa başvuru yapıldı.
Hükümlülüğün sınırlandırılması, ertelenmesi ya da iptali için yalnızca Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını beklemediklerini söyleyen Avukat Aykanat Kaçmaz, infaz savcılığına de başvurduklarını açıkladı.
Kaçmaz, “İnfaz savcılıkları aracılığıyla Adli Tıp Kurumu’na sevk edilerek sağlık durumlarının cezaevi koşullarına uygun olmadığına dair rapor alınması ve infazın durdurulmasıyla ilgili sürecin başlatılmasını istedim. Yakın günlerde Adli Tıp’a sevklerinin yapılacağını düşünüyorum” dedi.
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; avukat Kaçmaz, 14 ismin de ciddi sağlık sorunları ile hapse girdiklerini söyledi. Çetin Doğan’ın, çok daha fazla sağlık sorunları olduğunu söyleyen Kaçmaz, şöyle dedi:
“İnsanlar konuştuğuna bakıyorlar. Dimağı yerinde olmakla beraber çok ciddi fiziki sağlık sorunları var. Balyoz davasında haksız tutuklama sırasında uygun tedavi göremediği için kronik hale gelmiş bir bel rahatsızlığı var. Eğilemiyor, doğrulamıyor”
"Engellilik raporu var"
Fevzi Türkeri’nin de yüzde 58 oranında engellilik raporu bulunduğuna işaret eden Kaçmaz, “Artık daha fazlasını söylemiyorum” diye konuştu.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında, aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı Bir, eski Jandarma Genel Komutanı Türkeri, eski Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ve eski 1. Ordu Komutanı Doğan’ın da olduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onamıştı.
Karardan yaklaşık 40 gün sonra 14 isim için karar, infaz savcılığına gönderilmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da yakalama kararı çıkarmıştı. 14 isim, iki gün içinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Muğla Cezaevi’nde olan Bir ve Doğan, aynı günün gecesinde, “atılı suçun niteliği ve cezaevi koşulları” gerekçesiyle İzmir’e, Buca F Tipi Cezaevi’ne nakledilmişti.
Ne olmuştu?
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini 9 Temmuz'da tamamladı.
Dairenin kararında, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçu bakımından "müşterek fail" olarak sorumlu tutuldu.
Daire, bu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onadı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin bu suça yardım kapsamında olduğu sonucuna vararak, bu sanıklara yerel mahkemece verilen müebbet hapis cezalarının bozulmasına hükmetti.
Yerel mahkemece, zaman aşımı nedeniyle dosyalarının düşürülmesine ve beraatlerine hükmedilenlerin de arasında olduğu sanıklar İbrahim Selman Yazıcı, İzzettin İyigün, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır hakkındaki hükümlerin bozulması kararlaştırılmıştı. Daire ayrıca diğer 37 sanık hakkındaki beraat kararlarını onadı.
TIKLAYIN - 28 Şubat'ta Ne Oldu?
TIKLAYIN - 28 Şubat Davasında 3 Bin 833 Sayfa Gerekçeli Karar
(EMK)