28 Şubat davasının ilk duruşması, bugün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.
Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin hazırladığı iddianameye göre, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile emekli orgeneraller Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman ve Fevzi Türkeri’nin de bulunduğu 37’si tutuklu 103 kişi sanık olarak yer alıyor.
Sanıklar, “Hükümeti cebren devirmeye iştirak” suçundan yargılanıyor.
Duruşma, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile kayıt altına alınıyor.
Mahkeme heyeti, Başkan Tayyar Köksal ile üyeler Süleyman Köksaldı ve Hakan Oruç'tan oluşuyor. Hakim Kadriye Çatal da yedek üye olarak salonda bulunuyor. Duruşmanın savcılığını ise iddianameyi hazırlayan savcılardan Kemal Çetin yapıyor.
Gazetelerdeki haberlere göre, yargılama 6 Eylül’e kadar aralıksız devam edecek. İddianameyi TRT spikerleri okuyacak. Davada 481 kişi "müşteki/mağdur" olarak yer alıyor.
Ne olmuştu?
28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı dokuz saat sürdü. MGK, "laikliğin Türkiye'de demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu" sert bir şekilde vurguladı. 4 Mart'ta Başbakan Necmettin Erbakan, MGK kararları yumuşatılmazsa imzalamayacağını söyledi ancak 13 Mart'ta kararları imzaladı.
7 Haziran'da Genelkurmay, irticai faaliyetleri desteklediğini iddia ettiği firmalara ambargo koydu. 10 Haziran'da Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyeleri Genelkurmay Başkanlığı'na çağrılarak kendilerine irtica konusunda brifing verildi.
18 Haziran'da Erbakan başbakanlıktan istifa etti. 19 Haziran'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a verdi. Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk'la birlikte ANASOL-D hükümetini kurdu.
28 Şubat ile ilgili soruşturma, olaydan 15 yıl sonra başladı. Savcı Bilgili’nin yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de başladı.
Ancak daha 23 Kasım 2011’de savcılık, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesi uyarınca 28 Şubat ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Dönemin Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Cebir ve şiddet kullanmadan Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmalarına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" iddiasıyla başlatılan soruşturmada gerek görülmesi halinde dönemin kuvvet komutanlarının ifadeye çağrılacağı da ilk günden açıklandı.
Savcılık, şu ana kadar aralarında eski Başbakan Tansu Çiller, eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetleri'nde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla TSK'dan uzaklaştırılanların da bulunduğu çok sayıda kişinin ''mağdur ya da tanık'' sıfatıyla ifadesine başvurdu. (AS)
* 28 Şubat’ta ne olduğuna ilişkin bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* 28 Şubat soruşturmasında ne olduğuna, kimlerin ne zaman tutuklandığına, operasyonların ne zaman, nereye yapıldığına dair bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.