28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, iddianameyi tamamlıyor.
Taraf gazetesinin haberine göre, iddianamede, aralarında dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman ve emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'nin de bulunduğu 90 sanık var.
Çevik Bir ise "28 Şubat'ta yaşananlardan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı sorumludur" diyerek suç duyurusunda bulundu.
Sincan'da tutuklu bulunan emekli Orgeneral Bir, suç duyurusu dilekçesinde, "görevini emir komuta zinciri içerisinde yaptığını" belirtti.
Savcı Mustafa Bilgili'nin hazırladığı iddianameye ulaşan gazeteye göre, Balyoz davası tutukluları Çetin Doğan ile MHP Milletvekili Engin Alan, dönemin Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Lokman Ekinci ve Tümgeneral Kenan Deniz de sanıklar arasında.
Yazımına hâlâ devam edilen yüzlerce sayfalık iddianamede, sanıklar, "Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemek ve engellemeye teşebbüs etmek" ile suçlandı. Savcılık mahkemeye, 310 klasör belge de sunacak.
Gazeteciler ayrıldı
Belgeler arasında 28 Şubat döneminde darbecilerle işbirliği yaptığı iddia edilen siviller, bürokratlar ve gazetecilerle ilgili evraklar bulunmayacak.
Savcılık, bu konudaki soruşturma evraklarını ve delilleri ayırma kararı aldı. İddianamenin kabul edilmesinin ardından savcılık, darbecilerle işbirliği yaptığını iddia ettiği BÇG ile bağlantılı olanları ayrıca dinleyecek.
Gazete, savcının mahkemeye sunacağı delilleri şöyle sıraladı:
"28 Şubat sürecinin hazırlanması için karargâhta oluşturulan ve güvenlik koduyla girilen odada yapılan plan ve eylemlerin detayları."
"BÇG'de yer alan isimlerle, emniyet, MİT ve kamu kurumları arasındaki yazışmalar, kriz masasının faaliyetleri."
"Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan ile ilgili bilgi ve belgeler. Fişleme tutanakları, BÇG şeması, emirleri ve talimatları."
"Meral Akşener, Bülent Orakoğlu ve dönemin kabinesinde yer alan isimlerle yapılan görüşmelerin detayları. Emniyet kararnameleri hazırlanmadan önce yapılan yazışmalar. YÖK atamaları."
"Sincan'da tankların yürütülmesiyle ilgili belge ve bilgiler. Ordudan ve kamu kurumlarından tasfiye etme kararları ve tasfiye edilenlerin isim listesi ve ifadeleri. MİT'in 28 Şubat'ta yaşananlara dair raporu, Emniyet ve karargâh arasındaki yazışmalar."
Meclis raporu da savcıda
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu da 28 Şubat ile ilgili raporunu savcılığa yolladı. Savcılık, bu raporu sivillere yönelik yürütülecek soruşturma için kullanacak.
Soruşturma savcısı Bilgili, iddianameyi mahkemeye sunmadan, dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı'yı da dinleyecek. Savcı Karadayı'ya, BÇG'nin kuruluş amacı, Sincan'da tankların yürütülmesi ve Çiller'in ifadelerinde yer alan hususları soracak. (AS)